Verdachten verkrachting verplicht getest op hiv

Wie verdacht wordt van een verkrachting kan voortaan verplicht worden een hiv-test te ondergaan.
thinkstock Wie verdacht wordt van een verkrachting kan voortaan verplicht worden een hiv-test te ondergaan.
Wie verdacht wordt van een verkrachting kan voortaan verplicht worden een hiv-test te ondergaan. "Dit is belangrijk om bij het slachtoffer de onzekerheid over een mogelijke besmetting weg te nemen", zegt minister Geens.

Vorig jaar belandden 4.157 dossiers over (pogingen tot) verkrachting op de bureaus van onze parketten. Omdat ze mogelijk besmet geraakt zijn met een seksueel overdraagbare aandoening, zoals hiv of hepatitis C, nemen veel slachtoffers preventief medicatie, waaronder aidsremmers. Maar die middelen zijn erg zwaar én duur.

Dankzij het KB van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) - die zich baseerde op een wetsvoorstel van Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld) - kan de procureur verdachten sinds kort om een bloedstaal vragen. Tenminste, als er voldoende aanwijzingen van schuld zijn. De verdachte heeft de mogelijkheid te weigeren, maar dan kan het gerecht hem wel verplichten tot een speekselstaal. Ook daarmee kan hiv opgespoord worden. Hepatitis C evenwel niét.

Het is niet per se de procureur die zelf het initiatief neemt. Hij kan ook handelen op vraag van het slachtoffer. In dat geval moet hij binnen de 24 uur een antwoord geven op het verzoek. Als het tot een bloed- of speekseltest komt, worden de resultaten automatisch aan de arts van het slachtoffer bezorgd.

Wie het onderzoek betaalt? Het gerecht alvast niet, omdat de test niet noodzakelijk aan een strafzaak verbonden is. Om die reden wordt het resultaat ervan ook niet in een gerechtelijk dossier opgenomen. Volgens onze informatie worden de kosten gedragen door het RIZIV. Op die manier is het gratis voor het slachtoffer. De sociale zekerheid kan er zelfs geld mee besparen, klinkt het. Want wanneer de verdachte geen besmettelijke ziekte blijkt te hebben, hoeft het slachtoffer geen dure geneesmiddelen te slikken.Alle artikels uit de krant

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Vercammen, het veranderT niets maar je hebt dan toch je medicatie en je weet het na 6 weken.

 • Rudi Abrahams

  Jij hebt weer goed gelezen Joël... Er staat nog niemand terecht voor criminele feiten, deze personen worden ervan "verdacht"... Begrijp me niet verkeerd, verkrachters en pedofielen mogen ze allemaal in een vergeetput dumpen. Maar waar zijn de cijfers van valse aangiftes in dit verhaal? Valse aangevers mogen van mij mee de vergeetput in hoor. Deze valse aangevers krijgen nu een extra troef in handen om hun slachtoffer het leven zuur te maken.

 • Tina Colpaert

  ik zou dat zelf vragen als ik ooit verkracht was door 1 of andere vetzak!

 • Vercammen Koen

  en hoe veranderd dit de zaak ? Het duurt 6 weken of langer voor je zekerheid hebt bij een test of de verdachte dan iets had. Je kan gedurende die periode de preventieve medicatie toch niet stoppen ?

 • Joël Bornbergen

  Ik zou denken, vragen of pakken... Dien staat te recht voor criminele feiten, het minste da ge dan verliest is zeggenschap over een staaltje bloed... Zeker als het slachtoffer dit vraagt !