Veiligheidsraad zoekt vandaag antwoord op stijgende coronacijfers: deze versoepelingen dreigen er daardoor niet te komen

Elio Di Rupo, Sophie Wilmes en Jan Jambon.
Photo News Elio Di Rupo, Sophie Wilmes en Jan Jambon.
Dag van de waarheid voor de evenementensector vandaag, maar mogelijk kan de mini-Veiligheidsraad tóch niet zo'n goed nieuws brengen. De slechte coronacijfers dwingen de politici tot voorzichtigheid. "Iedereen voelt aan dat verder versoepelen moeilijk wordt."
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Als het aantal besmettingen blijft stijgen, gaan de volgende versoepelingen niet door." Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wou niet op de Nationale Veiligheidsraad van vandaag vooruitlopen, maar liet wel al een beetje in haar kaarten kijken. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet tussen de lijnen door verstaan dat verder versoepelen moeilijk zal worden. De coronacijfers gaan niet de goede richting uit, wat de politici voorzichtiger maakt.

'Wat kan er ná de zomer voor de evenementensector?': dat is de vraag die ze vandaag op hun bord krijgen. De kans bestaat dat ze heel wat organisatoren moeten teleurstellen. Zo zou er mogelijk niet gesleuteld worden aan de maximumcapaciteit van evenementen. Die capaciteit zou in augustus al opgetrokken worden naar 400 mensen binnen en 800 mensen buiten, en een verdubbeling daarvan vanaf september ligt op tafel. Maar het stijgende aantal besmettingen kan roet in het eten gooien. Al kunnen organisatoren wél een uitzondering vragen - daarvoor hebben ze de toestemming van de burgemeester, de Vlaamse regering en de exitstrategiegroep (GEES) nodig.

Meer volk in bioscoop

Er is mogelijk ook goed nieuws. Zo zou er een onderscheid komen tussen soorten evenementen. Een vakbeurs van bouwmaterialen zal niet langer over dezelfde kam geschoren worden als een dansfeest. Voor de cultuurzalen komt er mogelijk een kleine versoepeling: áls theater- en cinemabezoekers een mondmasker dragen, zouden ze dichter dan anderhalve meter mogen zitten. Aan het sluitingsuur van de horeca zou niet gemorreld worden.

Mondmaskerplicht

Niet enkel de evenementen en de grote samenkomsten worden vandaag besproken, ook het verplicht dragen van een masker en de terugkeer van Belgen uit het buitenland wordt verder onder de loep genomen. “Iedereen in Europa heeft begrepen dat er opnieuw zones zijn die in lockdown moeten en dat willen we absoluut vermijden. We moeten extreem voorzichtig zijn. Het zou verschrikkelijk zijn voor de Belgen en zeker de economie. We willen alles in werking stellen dat dit zich niet voordoet in België. Van een nieuwe lockdown wil ik nog niet spreken”, zegt federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw Denis Ducarme (MR).

Zijn partijgenoot en minister van Mobiliteit François Bellot benadrukt toch dat België zich grondig moet voorbereiden op een mogelijk negatief scenario. “Als er een verdere stijging is moeten we klaar zijn op alle vlakken, zowel in de ziekenhuizen als op vlak van testen of op het afroepen van lockdowns per regio”, stelt Bellot. 

Volgende week is er opnieuw een Veiligheidsraad of Overlegcomité. Dan moeten de versoepelingen die ingaan vanaf 1 augustus groen licht krijgen. Als de cijfers slecht blijven, kan een aantal zaken alsnog verboden of teruggedraaid worden. 

U kunt de persconferentie na de Veiligheidsraad zoals steeds volgen via HLN LIVE en VTM Nieuws

Lees ook: Experts verontrust over stijgende coronacijfers: “Ja, hier is iets aan de hand” (+)Alle artikels uit de krant

60 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick feyen

  ik zou alles sluiten en iedereen laten doppen! Maar eerst deze regering ontbinden en de experten ontslaan! Wat een amateurs! Ze spreken mekaar en zichzelf voortdurend tegen, zaaien verwarring en veroorzaken paniek, wie neemt dit nog serieus?

 • anna geulen

  Versoepelingen zijn ok indien iedereen zich aan de regels houdt. Dit is duidelijk niet het geval. Excuses van; het is niet duidelijk, we wisten het niet; slaan nergens op. Als versoepelingen stoppen of ingetrokken worden is dat omdat er te weinig controle is en omdat overtreders niet aangesproken worden op hun asociaal egoïstische moraal. Ieder weldenkend mens weet wat hij dient te doen zowel jong als oud.Burgemeesters zij de eersten die in deze hun verantwoordelijk moeten opnemen.

 • Beatrix Klein

  Pff ze hebben er van in het begin een mesthoop van gemaakt. Wie neemt hun nog serieus. Wat kan je van hun nog geloven. Eerst laten ze zich beïnvloeden door de lobbyisten en dan paniek. Van in het begin geen eerlijkheid en dit is het resultaat.

 • nico vets

  Horeca sluiten,als je ziet hoe in mijn buurt totaal de regels niet worden opgevolgd.

 • Helga Geuens

  Ze hebben het zelf gecreeërd.Nu moeten ze niet komen bleiten.Op het gezond verstand van de mensen rekenen?De meesten zijn ingesteld van..ikke,ikke,ikke..de rest kan stikken.We waren op de goede weg,maar nee..versoepelen terwijl dat veel te vroeg was.Bedankt ministers,goed bezig