VDAB legt minder sancties op aan werkonwilligen

Het logo van de VDAB.
Belga Het logo van de VDAB.
Net nu de regering-Jambon I erop rekent 120.000 extra Vlamingen aan de slag te krijgen, raakt bekend dat de VDAB voor het tweede jaar op rij minder sancties opgelegd heeft aan werklozen die geen job zoeken.

Om de werkzaamheidsgraad op te krikken van 75 tot 80 procent, zal de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst moeten nagaan of leefloners wel goed geactiveerd worden in hun thuisgemeente, zo bepaalt het regeerakkoord. Ook zal ze actief moeten meewerken aan de "emancipatie en tewerkstelling van vrouwen met een migratieachtergrond", een groep die achterop hinkt.

Alleen: de VDAB kan nu al niet volgen. In 2018 heeft de dienst 9.867 sancties opgelegd aan werkonwillige werklozen. Een jaar eerder waren dat er nog 10.401. Vooral inbreuken tegen de 'actieve beschikbaarheid' - wanneer de werkloze te weinig moeite doet om een baan te vinden - blijven onbestraft, met 896 sancties tegenover 954 in 2017 en liefst 3.762 in 2015.

Haalbaarheid

De cijfers roepen vragen op over de haalbaarheid van de hoge ambities van Jambon I. "Het lijkt alsof de VDAB het moeilijk heeft met zijn twee petjes: begeleiden en sanctioneren", zegt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent). "Om die taken ook nog eens te combineren met het opvolgen van initiatieven, zal de dienst efficiënter moeten werken. Ofwel moeten er meer middelen naartoe vloeien." 

Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) twijfelt eraan of de cijfers wel kloppen. Mogelijk is er - zoals eerder ook al gebeurde - sprake van verwarring door een verschillende meetmethode tussen de VDAB en de federale RVA, die allebei cijfers rapporteren, zegt hij. De bevoegdheid om te controleren en sanctioneren zit sinds 2016 bij de VDAB, en die rapporteert doorgaans hogere sanctiecijfers. Ronse vraagt een hoorzitting in de parlementaire Commissie Werk “om de cijfers grondig te bekijken”. 

 CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne, de voorzitter van de Commissie Werk, is in elk geval van plan een hoorzitting met de VDAB te organiseren over hun aanpak met betrekking tot de begeleiding, opvolging, sanctionering en activering van werkzoekenden. “De VDAB moet resultaatgericht werken. Bij de start van de legislatuur is het tijd voor een tandje bij.”

Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en de nieuwe VDAB-baas Wim Adriaens, de voormalige kabinetschef van haar voorganger Philippe Muyters (N-VA), vinden het te vroeg om commentaar te geven. “De beleidsnota en de begroting worden nog opgemaakt”, luidt het bij Crevits.

“Ook verwittigingen tellen mee”

Volgens de VDAB moet ook gekeken worden naar het aantal verwittigingen aan werkzoekenden, en niet enkel naar de opgelegde sancties. De organisatie reageert dat in 2018 geen 9.867 maar 11.695 sancties werden opgelegd, en dat de cijfers bovendien niet het hele verhaal vertellen. Vorig jaar kregen ook 16.086 werkzoekenden een verwittiging, wat een laatste kans is om het zoekgedrag bij te sturen. De controle zit ingebed in de bemiddeling van de werkzoekende.

“We willen niet zoveel mogelijk sanctioneren, wel zoveel mogelijk mensen aan het werk. Dat zien we bevestigd in de werkzaamheidsgraad. Als een verwittiging dat effect al heeft, is het niet nodig om tot een sanctie over te gaan”, aldus woordvoerster Joke Van Bommel.

Volgens de VDAB is de conclusie dan ook niet dat de VDAB te weinig mensen en middelen heeft. “De enige conclusie die je hier kan trekken is dat we de controlebevoegdheid succesvol hebben opgenomen”, klinkt het. Alle artikels uit de krant

72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Van den Bulcke

  De tewerkstelling voor vrouwen met allochtone roots werkt niet want als gepensioneerde zie ik ze tijdens de werkuren rondlopen in de stad. Maar ik denk dat ze vooral richting OCMW lopen want daar loopt het er vol van!

 • Paul Sempels

  Men moet toch vriendelijk zijn voor zij die niets bijgedragen hebben aan ons sociaal systeem en waarom ze nu controleren!!!

 • paul maene

  Hoog tijd dat werklozen en vooral werkweigeraars(in al hun duistere vormen) verplicht worden om voor de stad te gaan werken op al hun diensten zoals de vuilophaling, straten onderhouden- en reinigen, hulp bij sociale projecten bv. poetsdiensten voor bejaarden en dergelijke. Wanneer je werkloosheidsvergoeding krijgt ben je immers in dienst van de Vlaamse regering en moet je er maar voor presteren, dat moet IEDEREEN immers, nietwaar????

 • Patrick Martens

  Waarom extra voor vrouwen met een migratie achtergrond? Wat met de autochtone vrouwen?

 • Pat Van Oost

  Men denkt dat de allochtonen de beroepsdoppers zijn maar dit is niet zo. Sociale en domicilie fraude wordt oogluikend toegestaan, door sociale verhuurkantoren en plaatselijke politiekers, ze houden een paraplu boven het hoofd van deze fraudeurs die meestal tot de familie of kennissen kring behoren. Als invalide woonde ik ertussen en kan er een boek overschrijven. Een schande waar de werkende mens zijn belastinggeld naartoe gaat. Naar alcoholisten, nep invaliden, oplichters etc.