Exclusief voor abonnees

Van straatvoetballer naar speler-trainer-zakenman: Vincent Kompany altijd 'ket' gebleven

KOMPANY KEERT TERUG

Vincent Kompany kondigt op Facebook aan dat hij speler-trainer zal worden bij Anderlecht
RV Vincent Kompany kondigt op Facebook aan dat hij speler-trainer zal worden bij Anderlecht
Kompany is terug. Na 13 jaar Duitsland en Engeland keert de ket terug naar de stad die altijd de zijne is gebleven. De maten van toen zijn nog altijd zijn beste vrienden, Anderlecht is nooit opgehouden zijn club te zijn, zijn vader is nu zelfs burgemeester van één van de 19 Brusselse gemeenten. De man van 33 die nu thuiskomt, is allang niet meer de jongen van 18 die hier vertrok.

Uit het niets was hij gekomen, die 17-jarige die in 2003 zijn debuut maakte in het eerste elftal van Anderlecht. Een jonge speler met twee reputaties: een voetbalmirakel en een godverdomse keikop die trainers en bestuur voor het blok durfde te zetten toen hij nog een nobody bij de jeugd was. Een jaar later won hij de Gouden Schoen met 114 (!) punten voorsprong op Luigi Pieroni - als die naam u nog iets zegt. Op het gala droeg Kompany een wit pak en een zwart hemd met brede kraag, drie knoopjes open en een kralenketting om zijn hals. Hij zag eruit als een kruising tussen een pooier uit de Matongéwijk en John Travolta in 'Staying Alive'. Een paar maand eerder was hij erin geslaagd om op het gala van de Ebbenhouten Schoen - die hij ook had gewonnen - tijgerprint te dragen en er toch niet belachelijk of ordinair uit te zien, maar als onvervalste hiphop-royalty. Dichter bij Jay-Z zou niemand in België ooit komen. "Kijk naar mij", zei die outfit, en iedereen gehoorzaamde, meisjes en vrouwen eerst. Als een magneet trok Kompany de aandacht naar zich toe. Zelfs als hij in trainingspak ergens binnenstapte -ook op plekken in het buitenland waar niemand hem toen nog kende - keerden de hoofden om. Een ster was hij nog lang niet, maar het aura had hij al.

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Antoine VERMEULEN

  Heeft Kompany wel een trainersdiploma ?

 • Vincent Van de Velde

  Als FCB fan en fan van Kompany hoop ik dat hij in zijn missie slaagt. Want winnen tegen een zwak Anderlecht is geen plezier.

 • Benoit Achten

  Welkom terug, Vince en veel succes!

 • Gerard De Baets

  Nog een voetballer die normaal gebleven is, dat kan je niet aallemaal zeggen. Laat hem doen, hij heeft meer verstand dan velen die hier een reactie schrijven. Ok ik ben voor de club Brugge.

 • Peter Thys

  velen gingen Anderlecht nog groter maken maar stel dat het niet lukt wat gebeurd er dan Marcske?Stel dat hij 6 of 7de staat met nieuwjaar ?