Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Photo News

“Van ene lockdown in de andere? Dat wordt een catastrofe”: zo zien vier belangrijke sectoren de heropstart

Ga er maar aan staan: de exitstrategie van een volledig land plannen. Tien experts hebben die weinig benijdenswaardige taak maandag gekregen van de regering-Wilmès. Wij polsten bij vier belangrijke sectoren naar hún advies voor 'Team Exit'. Ze vertegenwoordigen samen meer dan 1,4 miljoen werknemers en schoolkinderen en denken constructief mee. "Met een accordeonstrategie waarbij we iedere drie maanden een lockdown organiseren, leggen we de economie in coma."

69 reacties

 • ROLANDE DE QUANTER

  1 jaar geleden
  De experts, ik beklaag hun, ze zullen als zondebok gebruikt worden
 • Liliane Maes

  1 jaar geleden
  Mondmasker voor iedereen en vlug aub! Zo kan business terug starten..
 • Paul Philippaerts

  1 jaar geleden
  Experten, er is geen enkele die ervaring heeft met deze situatie. Iemand die iets van virussen kent is daarom nog geen expert in een samenleving in quarantaine zetten en nog minder om ze er uit te halen. Ze geraken het zelfs nog niet eens over het dragen van een masker. En dat gaat heel zeker verplicht worden. Maar houdt uw hart maar vast want als je ziet hoe de mensen in de ouderlingentehuizen behandeld zijn. Beke heeft n een maand en zoveel doden een groot plan. Verschrikkelijk gewoon.
 • Christian Deckers

  1 jaar geleden
  De onlogica begint veel mensen de strot uit te komen. Specifieke winkels waar makkelijk 1,5 tot 10 m afstand mogelijk is of met zeer weinig klanten tegelijk aanwezig, mogen niet openen. Bij de tuincentra slaagt de politiek er zelfs in om hun vrienden openlijk te bevoordelen. Dan kruis je toevallig de Abdijstraat en je kan het straatbeeld al raden: groepje 15 man, 23 man, 11 man, 7 man. Politie: 0 man. Allemaal toeval en even toevallig stel ik vast wie de regels écht bepaalt.
 • John Rogers

  1 jaar geleden
  Slechts één ding is zeker; na de getroffen maatregelen zullen er repercussies volgen waar minstens 80% van de bevolking in meer of mindere mate onder zal lijden of reeds geleden heeft..
 1. PREMIUM

  Transparan­te kinmaskers: Sympathiek, maar echt veilig zijn ze niet

  Altijd sympathiek als je de ober vriendelijk naar je ziet lachen. Niet onlogisch dus dat de doorzichtige mondmaskers - die gezichtsuitdrukkingen zichtbaar laten - in zwang zijn bij winkeliers en horecapersoneel. Veilig zijn ze evenwel allesbehalve. Uit de mondmaskertest die deze krant liet uitvoeren, bleek dat al en nu roept ook viroloog Marc Van Ranst op om ze niet meer te gebruiken. "Deze transparante maskers sluiten onvoldoende goed aan op het gezicht en zijn niet goed genoeg om anderen te beschermen. Gebruik ze daarom niet", zo zegt hij. Doordat het 'mouth shield' op de kin steunt, sluit het niet aan tussen de ogen en de neus. Het schild is ook vrij klein. Zodra de drager ervan zijn of haar mond opent, is de neus niet langer bedekt. Horeca Vlaanderen benadrukt dat zij hun personeel van bij de start van de heropening hebben aangespoord om correcte maskers te gebruiken. "De verplichte, bedekkende mondmaskers, zo staat er omschreven in onze richtlijnen", zegt Matthias De Caluwe. (BCL)
 2. "Volgende versoepelingen gaan niet door als besmettingen blijven stijgen"
  PREMIUM

  "Volgende versoepe­lin­gen gaan niet door als besmettin­gen blijven stijgen"

  Epidemioloog Pierre Van Damme waarschuwt dat er een tweede coronagolf is begonnen in Europa. "Op een toenemend aantal plaatsen in Europa stijgen de besmettingen. Het lijkt alsof we weer de controle kwijt zijn", zegt hij in VTM Nieuws. Dat is mogelijk ook slecht nieuws voor de evenementensector, waarrond de mini-Veiligheidsraad van vandaag draait. Door de minder goede coronacijfers lijken politici niet geneigd om veel nieuwe versoepelingen toe te laten. "Als het aantal besmettingen blijft stijgen, kunnen de volgende versoepelingen niet doorgaan", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Eerdere maatregelen terugdraaien, is vandaag nog niet aan de orde. Dat zijn kopzorgen voor de Veiligheidsraad of het Overlegcomité van volgende week. Dan moet er groen licht gegeven worden voor de versoepelingen die zouden ingaan vanaf 1 augustus. Mogelijk gaat de politiek dan op de rem staan. (FME)
 1. Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?
  Play
  De Omgekeerde Wereld

  Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?

 2. Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!
  Play

  Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!