Exclusief voor abonnees

Ursula von der Leyen, geboren in Elsene en nu Europa’s nieuwe baas: de vrouw die Rammstein wilde verbieden

EPA
Ursula von der Leyen (61) is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Alleen in Duitsland deed haar naam tot voor kort een belletje rinkelen. De rest van Europa moest deze moeder van zeven, die tot haar 13de in België woonde, de afgelopen weken nog leren kennen. En dat is niet zo makkelijk. Dezelfde politica die Rammstein op een zwarte lijst zette en het blindengeld afschafte, was ook voorstander van adoptierecht voor holebi's en bood onderdak aan een vluchteling.

Ze was de rijzende ster van de Duitse politiek. Ursula von der Leyen, sinds 2005 achtereenvolgens minister van Gezinszaken, Werkgelegenheid en Defensie, is een poulain van Angela Merkel en leek op weg om haar op te volgen. Ze had een even grote bos haar op de tanden als haar bazin, was net zo zakelijk en principieel, maar zij kon die kwaliteiten wél combineren met een charmante glimlach en flair. Het verschil tussen de twee sijpelde zelfs in hun bijnamen door: hoewel ze ongeveer even oud zijn, zat Merkel met het ouwelijke 'Mutti' opgezadeld, terwijl Von der Leyen het fris klinkende 'Uschi' cadeau kreeg.

De ster van Von der Leyen is ondertussen al flink uitgedoofd. Haar populariteit daalde samen met die van Merkel en als minister van Defensie maakte ze geen al te beste beurt. Het Duitse leger moet al jaren hervormd worden, maar net als haar twee voorgangers beet ook Von der Leyen haar tanden stuk op dat dossier. De twee Duitse Eurofighter-gevechtsvliegtuigen die twee weken geleden tijdens een oefening botsten - één soldaat liet daarbij het leven - werden het symbool van een falend departement.

Eigen leger

De kritiek van de oppositie was hard, en dat was ze ook na haar nominatie. "Onze zwakste minister. Blijkbaar volstaat dat om Commissievoorzitter te worden", zei de socialist Martin Schulz, en Reinhard Butikofer van de Groenen vond haar nakende transfer "goed nieuws, vooral voor ons leger". Dan zijn de Franstalige partijvoorzitters van ons land, die Charles Michel niet openlijk gefeliciteerd hebben met zijn nieuwe job, nog lief gebleven.

Dat Von der Leyen nu voor Europa aan de slag gaat, is niet vreemd. Al jaren profileert ze zich als een voorstander van een sterker Europa. Ze droomt zelfs luidop dat haar kleinkinderen zullen opgroeien in de Verenigde Staten van Europa, een grootmacht met deelstaten en een eigen leger, die niet moet onderdoen voor Amerika of Rusland.

Die kleinkinderen, die heeft ze nog niet. Kinderen wel, liefst zeven stuks - de oudste is 32, de jongste 20. Zelf komt ze uit een gezin van vijf, één van haar broers is de grote baas van muziekstreamingdienst Deezer. Haar vader was Ernst Albrecht en voor die premier werd van de Duitse deelstaat Nedersaksen en CEO van de bekende koekjesfabrikant Bahlsen, was hij topfunctionaris bij de Europese Commissie. Het gezin woonde in Elsene, Ursula werd in ons land geboren en zou hier tot haar dertiende blijven. Ze volgde les op de prestigieuze European School en leerde er vlot Engels en Frans te spreken.

Kroostrijk: da's het minste wat je kan zeggen van Von der Leyens gezin. Deze foto van Ursula met haar zeven kinderen dateert van 2003. Intussen is de jongste telg 20, de oudste 32.
ullstein bild via Getty Images Kroostrijk: da's het minste wat je kan zeggen van Von der Leyens gezin. Deze foto van Ursula met haar zeven kinderen dateert van 2003. Intussen is de jongste telg 20, de oudste 32.

Zensursula

In Duitsland studeerde ze eerst economie en ging toen voor dokter. In het studentenkoor leerde ze een toekomstige professor in de medische wetenschappen kennen, ze trouwden en ze nam zijn adellijke achternaam over. Ondertussen runt die in bijberoep een bedrijfje dat in hartkleppen doet. Ook Ursula was in de medische academische wereld actief. Pas op haar 42ste zette ze de stap naar de professionele politiek en ze werd meteen minister in Nedersaksen. Haar eerste departement in een nationale regering was dat van Gezinszaken. Ze kreeg er de bijnaam 'Zensursula' - een samentrekking van het Duitse woord voor censuur en haar eigen voornaam - omdat ze probeerde de controle op het internet te vergroten. Haar doelwit was kinderporno, maar volgens tegenstanders zette ze de deur op een kier om ook andere censuur toe te passen.

En daar was Von der Leyen niet helemaal vies van, bleek toen ze in 2009 de cd 'Liebe ist für alle da' van de rockgroep Rammstein op een index liet plaatsen. Minderjarigen mochten de plaat niet kopen, want er staat een nummer op dat over onveilige seks gaat ('Pussy') en de hoes van de plaat lijkt sm te promoten. Rammstein wreef zich in de handen met zoveel gratis publiciteit en verkocht 300.000 stuks van de cd's. Ook toen Von der Leyen het blindengeld afschafte, kreeg ze bakken kritiek over zich heen.

Deze cd mochten minderjarigen niet kopen van Von der Leyen. Reden: er staat een nummer op over onveilige seks en de hoes lijkt sm te promoten. Rammstein wreef zich in de handen met zoveel gratis publiciteit.
RV Deze cd mochten minderjarigen niet kopen van Von der Leyen. Reden: er staat een nummer op over onveilige seks en de hoes lijkt sm te promoten. Rammstein wreef zich in de handen met zoveel gratis publiciteit.

Linkse stempel

Uit die twee voorbeelden zou je kunnen afleiden dat de welstellende en protestantse Von der Leyen een hardvochtige oerconservatief is, maar dat klopt niet. In haar eigen partij draagt ze zelfs een linkse stempel. Ondanks tegenstand van de rechtervleugel binnen CDU pleitte ze bijvoorbeeld voor het adoptierecht voor holebi's, voor het minimumloon, voor meer crèches en voor een quotum voor vrouwen in beheersraden van beursgenoteerde bedrijven. In het migratiedebat was ze een steunpilaar voor bondskanselier Merkel, ze haalde in die periode zelfs een Syrische vluchteling in huis om haar woorden met daden kracht bij te zetten.

Dat ze uiteindelijk op het departement Defensie is beland - ze zit er nu al zeven jaar - was geen cadeau. Volgens sommige waarnemers was het zelfs een met opzet vergiftigd geschenk, bedoeld om haar tegen de muur te laten lopen. Het leger moderniseren, de infrastructuur én de cultuur, bleek inderdaad ook voor haar een struikelblok. Het had haar in Duitsland wellicht stemmen of een postje gekost, maar levert haar Europa’s belangrijkste functie op.Alle artikels uit de krant

53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Linda Wellekens

  En dat soort mensen leidt dan Europa ? Hihi ....

 • jef de boeck

  Aan haar daden zie je hoe onbekwaam ze is.

 • Ronny Vansteelandt

  Rammstein verbieden is echt nodig. Zij zijn de oorzaak dat Europa vol asielzoekers zit, vinden alle soorten onozele regeltjes uit, schaffen das wat andere duitsers nooit konden, spelen met vuur, laten sinds de oorlogsjaren binnen de kortse keren hele stadions vol lopen, zelfs in het buitenland, en zijn er de oorzaak van dat deze madam wegens haar haat tegen de band met moeite verkozen werd. Punt nummer één op de europese politieke agenda van deze trut. Rammstein weg en alles is opgelost.

 • Jan Reynders

  Ze zou beter eens naar Rammstein luisteren dan zou ze misschien beseffen als baas met wat voor een bende hypocriete Europese parlementsleden ze te doen heeft, maar ja geld is belangrijker dan eerlijkheid en rechtvaardigheid.

 • cindy moens

  Vrouw of man, wat maakt het uit... De juiste persoon op de juiste plek. Als ze zich bezig houd om Rammstein te verbieden, dan zit ze al zekers niet op de juiste plek.