Uitbater B&B met geweld om het leven gebracht: dochter mag beschikken, moeder blijft in de cel

RV
De speurders verdenken de uitbaatster van een bed and breakfast in Zottegem van de moord op haar echtgenoot. Ook de dochter van het koppel werd verhoord, maar zij mocht vervolgens naar huis. Naar een motief is het voorlopig gissen.

Een jaar geleden streek Dirk Z. (61) samen met zijn vrouw Chris T. (57) en dochter Silke (19) neer in Zottegem. Voordien baatte het gezin in Everbeek (Brakel) B&B De Koperen Pomp uit. Als hobby. Want Dirk had daarnaast een goede job als expediteur in de Antwerpse haven. Chris kweekte thuis ook nog raskatten. En dochter Silke droeg zorg voor vijf paarden, waarmee ze dagtochten organiseerde voor de gasten.

Die paarden waren overigens de reden voor de verhuizing naar Zottegem, waar ze een klein gastenverblijf met twee slaapkamers begonnen onder dezelfde naam. "Op hun nieuwe locatie is er genoeg ruimte om de dieren vlak bij thuis op een weiland te stallen. Hier in Everbeek hadden ze daar geen plaats voor", zegt een voormalige overbuur.

Zondagavond rond 23 uur kregen de hulpdiensten telefoon vanuit de nieuwe fermette. Dochter Silke sloeg alarm omdat haar vader iets was overkomen. Toen de hulpverleners even later bij het huis aankwamen, konden ze alleen nog het overlijden van Dirk Z. vaststellen.

Veel bloed verloren

De speurders verzegelden de toegang tot het huis en de gastenverblijven, terwijl de auto's van het koppel werden meegenomen voor onderzoek. Hoe de zestiger precies om het leven kwam, is nog onduidelijk. Wel zeker is dat hij stierf door geweld. Vermoedelijk verloor hij veel bloed, want het gerecht liet na het onderzoek een speciaal poetsbedrijf komen om de woning schoon te maken.

Echtgenote Chris en Silke werden opgepakt voor verhoor. "De dochter mocht vandaag na verhoor weer naar huis", aldus Annelies Verstraete van het parket. "Zij was aanwezig toen de hulpdiensten arriveerden, maar we hebben geen aanwijzingen dat ze iets misdaan heeft." Haar moeder bracht de nacht door in de cel op verdenking van moord. Volgens een politiebron zou de vrouw bekentenissen hebben afgelegd tijdens haar verhoor. Het parket wilde dat gisteravond niet bevestigen.

De voormalige én huidige buren van de B&B-uitbaters reageren geschrokken op het nieuws. "Eigenlijk was het een modelgezin", zegt een andere ex-buurvrouw uit Brakel. "Dirk verdiende goed zijn boterham in de haven. Hij reed in een deftige bedrijfswagen. Financiële problemen waren er volgens mij niet. Als er verder al iets mis was, hebben wij daar alvast nooit iets van gemerkt."

Dat zegt ook een familielid aan de telefoon. "Wij weten niet wat zich daar kan hebben afgespeeld. Problemen? Daar weten wij niets van. Het ging goed in de nieuwe B&B."

Depressief

Sommige buurtbewoners zeggen dat Chris T. zich zorgen maakte over het alcoholgebruik van haar man en over de depressie waarmee die gekampt zou hebben. "Toen ik bij haar was om een kat te kopen, zei ze dat Dirk zo nu en dan veel dronk omdat hij depressief was. Hij maakte dan weleens ruzie. Zou dat meegespeeld hebben?"

Vandaag verschijnt de vrouw van het slachtoffer voor de onderzoeksrechter. Die moet beslissen of ze aangehouden blijft. 

Wekelijks 3 doden door partnergeweld

Gemiddeld sterven in ons land elke week drie mensen door partnergeweld. "Het stereotype wil dat de vrouw vooral verbaal agressief is en de man fysiek geweld pleegt, maar dat klopt niet altijd", zegt Helen Blow, experte intrafamiliaal geweld. Vrouwen worden volgens onderzoek wel vaker dan mannen slachtoffer van ernstig of zeer ernstig partnergeweld. Uit een studie van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen blijkt dat 0,8% van de mannen in een relatie fysiek geweld ondervindt, tegenover 1,9% van de vrouwen. "Meestal is het tweerichtingsverkeer: zowel de man als de vrouw is gewelddadig", zegt Blow. "Als iemand overlijdt, is dat meestal eerder omdat een ruzie uit de hand gelopen is. Een voorbedachte moord komt minder voor."

Ronny De Coster


Alle artikels uit de krant

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Van Den Bossche

  Niemand weet de oorzaak , dus hou beste jullie zever voor jezelf in plaats van hier de rechter te spelen

 • Filip Desmedt

  De excuses zijn zich weeral aan het opstapelen , ze zal weer uit onweerstaanbare drang gehandeld hebben . Of , zou het eerder zijn dat ze een scheve schaats aan het rijden was , en dat er véél meer aan de hand is dan we vermoeden . Gedenk die kerel met taaislijmziekte die onvruchtbaar was , zijn vrouw miljoenen vergoeding moest betalen in de echtscheiding , en toen bleek dat geen enkele van zijn drie zonen van hem waren .....

 • kris De Ridder

  wat er ook mogen gebeurenzijn, het zal wel iets zijn dat de stoppen heeft doen doorslagen...….het hedendaags probleem van de mensheid ' leven in luxe en boven hun stand willen leven'. En uiteraard met dank aan kredietstrekkers die sommige mensen nog is extra in de afgrond duwen. Partner geweld heeft steeds een oorzaak.

 • André Van Laethem

  Als er maar zijn oud werk in de haven niet tussen zit. Eerst onderzoek afwachten

 • lut vanhyfte

  Er stond alvorens vorige zomer reeds woordelijk op hun facebook dat de financiën down, down, down waren, dus zo goed verging het hen wellicht niet. Hopelijk moeten Silke's geliefde paarden niet bij haar weg, vrees ervoor...