Tweeduizend Belgische militairen blootgesteld aan giftige dampen

Op Kandahar Airfield, een basis waar tussen 2008 en 2012 in totaal 1.938 Belgische militairen verbleven, werd per dag 100 ton afval verbrand.
Reuters Op Kandahar Airfield, een basis waar tussen 2008 en 2012 in totaal 1.938 Belgische militairen verbleven, werd per dag 100 ton afval verbrand.
Bijna 2.000 Belgische soldaten zijn in Afghanistan blootgesteld aan giftige rook. Die ademden ze in doordat andere buitenlandse militairen jarenlang allerlei afval - huishoudafval, maar ook plastic, olieresten, medisch en chemisch afval - verbrandden in hun kamp.

In het Midden-Oosten, vooral in Afghanistan en Irak, wisten buitenlandse militairen zich jarenlang geen raad met hun afval. Ook op Kandahar Airfield, een basis waar tussen 2008 en 2012 in totaal 1.938 Belgische militairen verbleven, werd per dag 100 ton afval verbrand. Dat schrijft 'De Morgen'. Duizenden Amerikaanse en honderden Nederlandse (oud-)militairen kampen al met longproblemen, hart- en darmklachten. Een officieel Amerikaans meldpunt kreeg 172.000 meldingen binnen. In Nederland denken 200 militairen dat ze ziek zijn geworden tijdens missies in Afghanistan en Irak, waaronder in Kandahar.

Ferre Van de Nadort, een jurist en voormalig beroepsmilitair die de zaak onderzocht, is ervan overtuigd dat er ook Belgen ziek moeten zijn. "Het kan bijna niet anders", reageert hij. "Op Kandahar Airfield werkten en sliepen ze naast de Nederlanders. Ze ademden dezelfde lucht in." (JVH)

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis.Alle artikels uit de krant

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Verlooy

  Rare reacties. Dit artikel toont toch aan dat slechte lucht inademen zeer ongezond is en tot ziekte kan lijden. Dat plastic verbranden een slecht idee is en dat we met onze slechte lucht onszelf ziek maken. Toch vinden mensen het nodig deze problemen te minimaliseren.

 • aaron aerts

  Maar vlamingen klagen niet. "dat is een hoestje", terwijl vrouwlief gretig artikels leest hoe mannen een lage pijngrens hebben en de "mangriep" maar een flauwte is van manlief.

 • Jos Dupont

  En wij moeten ons inspannen voor een beter milieu !!

 • Febe Chapin

  Mijn buur verbrand elke week plastic en andere brol. Is daar iets speciaals aan?

 • Raoul Hoylaerts

  hoezo,is daar geen klimaatmars,betoging en zo?dat is maar dik 5000 km van hier.een beetje wind,en hier is ONZE uitstoot schadelijk.hier direct belastingen heffen.