Exclusief voor abonnees

Traumapsycholoog toont begrip voor juwelier: "Reactie om terug te vechten, komt vaak te laat"

juwelier Moens.
RV juwelier Moens.
De juwelier die een vluchtende overvaller in de rug heeft geschoten in Oostakker, riskeert vervolgd te worden voor doodslag. Van wettige zelfverdediging lijkt geen sprake. Toch is zijn gedrag begrijpelijk, zegt traumapsycholoog Erik De Soir. "Mensen in gevaar 'bevriezen' eerst. De instinctieve reactie om terug te vechten, komt pas even later. Té laat."

Zaterdagmiddag, iets voor 12 uur. Twee gemaskerde mannen vallen binnen bij juwelier Moens in de Bredestraat in Oostakker. Ze slaan en schoppen uitbater Filip Moens en bedreigen hem, zijn familieleden en de aanwezige klanten met een vuurwapen. Ze grabbelen zoveel mogelijk horloges en kostbare sieraden mee en vluchten naar buiten. Moens grijpt z'n eigen wapen en rent de dieven achterna. Terwijl de eerste overvaller op een donkere scooter zonder nummerplaat stapt, vuurt de juwelier en klokkenmaker volgens getuigen drie keer. De man is een geoefend schutter en lid van een schietclub. Eén kogel raakt de dader die achteroploopt in de bovenrug en verlaat z'n lichaam via de keel. Hij laat zijn helm vallen, maar strompelt verder en slaagt er nog in achterop de scooter te klimmen.

Je hebt 26% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Schieten op overvallers blijkt illegaal te zijn, maar produceren en verkopen van wapens is blijkbaar niet illegaal… Tja, maar illegale wapens komen toch uit legale fabrieken, niet ?

 • Renate Tuts

  Die juwelier heeft zeer juist gehandeld en gewoon zijn familie verdedigd...

 • DIRK VAN DESSEL

  Het trauma voor het slachtoffer, de beroofde juwelier blijft nazinderen, uiteraard. Voor de Gentenaar Hasan L. was het blijkbaar een "arbeidsongeval" dat hem overkwam, maar de verzekering zal niet tussenkomen.....

 • Bea Touzin

  Yep Geert vind ik ook !! Handen thuis dan leef je nog lang en gelukkig

 • Geert De Meyer

  Je moet van een ander zijn eigendom blijven. Punt. Andere lijn.