Topman politie slaat alarm: amper 800 nieuwe krachten, terwijl er 1.400 vertrekken

Archiefbeeld.
Baert Marc Archiefbeeld.
Voor het komende jaar voorziet de regering geld om 800 politiemensen aan te werven. "Onvoldoende, want elk jaar stromen er ook 1.400 uit", zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie.

De politie kampt nu al met een personeelstekort: er zijn 1.500 manschappen te weinig bij de lokale en 2.000 bij de federale politie. "En dat tekort wordt alleen maar groter", zegt Nicholas Paelinck, korpschef van de zone Westkust en voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie. Hij klaagt het ontoereikende budget aan voor de aanwervingen bij de politie voor 2020. "Er is geld voor 800 nieuwe werkkrachten. Maar elk jaar zijn er minstens 1.400 collega's die met pensioen gaan of van job veranderen." Paelinck voorspelt dat de gevolgen binnen anderhalf jaar voelbaar zullen zijn. "Veel diensten die nu al zo goed als leeg zijn, zullen verder leeglopen." Volgens de politietopman is het probleem op het hoogste niveau aangekaart. "Maar ze steken zich weg achter de regering van lopende zaken." (BJM)

“Te weinig agenten door regering in lopende zaken”: Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu twee weken gratis!Alle artikels uit de krant

57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • yvan de strijcker

  Ik zie er nochtans regelmatig die tijd hebben om te shoppen tijdens diensturen, pizza's en datums gaan halen met dienstwagen,enz... Misschien eerst deze eens aan het werk proberen te krijgen

 • Sonja de Grave

  En Jambon doet gewoon verder en doet of zijn neus bloedt alhoewel hij verantwoordelijk is voor dit debacle na zijn besparingen op politie en veiligheidsdiensten bij het begin van de vorige regering. Het resultaat laat zich nu zien en wij hebben er al een grote prijs voor betaald met de aanslagen in Zaventem en Brussel.

 • Frankie Deygers

  Dit is het gevolg van het beleid van Jambon destijds hun voogdijminister en de NVA die besparingen. De gevolgen zullen binnenkort gezien worden. De jeugd is niet meer geïnteresseerd als men zit met welk verouderd materiaal zoals de wegpolitie en de federale politie moet werken.

 • Tom van Keyenberg

  En als je lenzen draagt, mag je niet beginnen aan de opleiding terwijl je wel een sport opleiding doet en voetbal speelt op niveau???????

 • Wim Eggermont

  Beste, betaald de mensen een deftig loon dan zullen ze aanschuiven om te beginnen. Maar als je niet veel wil spenderen aan het loon van, moet je niet verwondert zijn da je ze niet vind