Exclusief voor abonnees

Toegangsbadges in één minuut gekopieerd: dure beveiliging gebouwen valt in oogwenk te omzeilen

RFID- kopieertoestelletjes kosten tussen de 10 en 200 euro en zijn makkelijk te vinden via (reclame op) sites als Wish.com en AliExpress.
HLN RFID- kopieertoestelletjes kosten tussen de 10 en 200 euro en zijn makkelijk te vinden via (reclame op) sites als Wish.com en AliExpress.
Wie denkt dat de toegangsbadge van zijn werkgever, hotelkamer of eigen garagepoort 100 procent veilig is, komt vaak bedrogen uit. Uw krant testte samen met beveiligingsexpert Nico Cool 14 badges en kon maar liefst 13 badges van onder meer politiecommissariaten, stadsdiensten en bedrijven kopiëren.

Duizenden bedrijven, scholen, overheidsinstellingen, parkings en gewone huizen in ons land hebben een elektronisch toegangssysteem, waardoor een kaartvormige badge of een kleine sleutelhanger de slagboom of de toegangsdeur opent. Die kleine stukjes plastic werken via RFID, een technologie die dateert uit de Tweede Wereldoorlog maar de afgelopen twintig jaar volop gecommercialiseerd werd.

"Slechts weinigen staan stil bij de beveiliging van dit soort systemen", vertelt Cool. Hij merkte op sites zoals Wish.com, AliExpress en Amazon steeds meer advertenties op van zogenaamde RFID-kopieertoestelletjes. "De overgrote meerderheid komt uit China en belooft alle kaarten te kunnen kopiëren", klinkt het. "Zulke toestelletjes zijn absoluut niet duur. Ze kosten 10 tot 200 euro."

Zoveel kopieën als je wil

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jean petermans

  Toch niet verwonderlijk,,, ik ga altijd uit van het standpunt : alles wat gemaakt wordt kan "ontmaakt" worden

 • Daniel Paelinck

  Een beetje bangmakerij. De deftige RFID kaarten/badjes gebruiken complexe cryptographie en die kan je niet zomaar kopieren. Mensen moeten niet bang zijn voor de RFID chip can hun bankkaart, die zijn niet zomaar te kopieren.

 • Tom De Bondt

  Ja daarom bij elke badge een individuele code en nog een aparte code om het alarm uit te schakelen. Zo is het bij ons...

 • Jan Baroen

  Een irisscan is niet kopieerbaar. Misschien iets duurder in gebruik, maar super betrouwbaar en men kan het ook niet verliezen.

 • Joos Gilops

  Dit is eigenlijk oud nieuws. Reeds in 2011 waarschuwde men voor de kwetsbaarheid van een klassieke myfare kaart. In het artikel wordt niet vermeld of recentere kaarttechnologie ook getest werden. Je beveiligt je computer ook niet met software die meer dan 5 jaar oud is.