Tien jaar nadat hij huilend zoontje doodsloeg omdat hij wilde gamen: papa slaat weer baby kritiek

Cédric V. sloeg tien jaar geleden al eens zijn zoontje dood.
rv Cédric V. sloeg tien jaar geleden al eens zijn zoontje dood.
Tien jaar geleden sloeg Cédric V. (36) zijn zes maanden oude zoontje dood, omdat de baby huilde terwijl hij zat te gamen. Nu zit hij opnieuw in de cel. Zondagavond gooide hij zijn dochtertje van drie maanden hardhandig tegen de grond. Haar gehuil omdat ze honger had, werkte op zijn zenuwen. Het meisje liep meerdere schedelbreuken op en vocht gisteravond nog voor haar leven.

"Een man met twee gezichten." Zo omschreef de ex-vrouw van Cédric V. hem in 2011. De man was net veroordeeld omdat hij hun zes maanden oude zoontje had doodgeslagen omdat hij huilde terwijl hij aan het gamen was. "Het ene moment is hij superlief, een paar tellen later kan hij superagressief uit de hoek komen."

Toen Cédrics nieuwe vriendin zondagavond nog heel even de deur uit moest en hem vroeg om op de kinderen te passen, dacht ze allicht dat ze haar twee dochtertjes achterliet bij de lieve versie. Want de man léék veranderd. Zijn Facebookprofiel oogt als dat van elke kersverse vader. Sinds zijn vriendin S. eind juli beviel van hun dochtertje Z. deelde hij hun babygeluk met de hele wereld. Babyfotootje hier, vertederde commentaar daar. "Onze kleine durum", staat er liefkozend bij een foto van de baby, gewikkeld in een grote badhanddoek. Maar dat schattige babymeisje van drie maanden oud werkte zondagavond zodanig op zijn zenuwen, dat de stoppen van de man opnieuw volledig doorsloegen.

Heel even weg

Lang was de moeder nochtans niet weg. Heel even de deur uit. Cédric bleef in hun huis in Koekelberg alleen achter met de baby en zijn stiefdochter. Toen de baby duidelijk wilde maken dat ze honger had en begon te huilen, raakte Cédric buiten zijn zinnen van woede. "In een opwelling heb ik haar met beide handen vastgegrepen, heb ik haar hoog boven mijn hoofd getild en haar hard op de speelmat gegooid", verklaarde hij zelf aan de politie. De baby bleef na de klap bewusteloos op de grond liggen. Cédric belde zelf nog de hulpdiensten, maar toen hij de telefoon weer inhaakte, was zijn vriendin alweer thuis. Ze trof haar dochtertje met zware hoofdwonden aan op de mat. In paniek reed ze ermee naar de spoeddienst. Het meisje ligt met meerdere schedelbreuken in het ziekenhuis. Daar vocht ze gisteravond nog voor haar leven.

Gebalde vuist

De mishandeling van baby Z. komt bijna exact tien jaar na de dood van haar halfbroertje L. Hij werd in augustus 2008 in Aartselaar doodgeslagen door Cédric V. De feiten zijn haast identiek aan die van afgelopen zondag. Ook destijds moest de moeder - Cédrics toenmalige vrouw K. - even de deur uit. Ook zij vroeg aan Cédric om even op hun zes maanden oude zoontje te passen. En ook toen sloegen de stoppen van de vader helemaal door toen het jongetje het op een huilen zette. De man was verslaafd aan computerspelletjes en zat te gamen. Toen zijn zoontje begon te huilen, werkte dat als een rode lap op een stier. Cédric liep naar de wieg, nam de baby uit zijn bedje en sloeg hem met gebalde vuist op het achterhoofd. Het zes maanden oude jongetje werd met een schedelbreuk overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed daar tijdens een spoedoperatie.

'Begin van schuldinzicht'

Een CT-scan bracht de recente schedelbreuk van het kind aan het licht, maar ook oudere letsels aan de schedel, mogelijk het gevolg van eerdere mishandelingen. Cédric V. heeft een verleden dat bol staat van de agressie. Zo moest hij in mei 2008 al voor de Antwerpse onderzoeksrechter verschijnen omdat hij baby L. - op dat moment drie maanden oud - geslagen had. Ook zijn vrouw deelde meermaals in de klappen. De man werd niet veroordeeld, maar mocht drie maanden geen contact hebben met vrouw en kind én moest werken aan zijn agressieprobleem. Dat laatste deed hij niet, maar drie maanden later ging hij wel opnieuw aankloppen bij K. Als de lieve, berouwvolle versie van zichzelf. En dus liet ze hem opnieuw binnen. Maar hij was nog maar een week terug en zijn zoontje had al diepe krassen op zijn wang. "Per ongeluk tegen de deurstijl gestoten", gaf Cédric V. als uitleg. En opnieuw kwam hij daarmee weg. Twaalf dagen later gaf hij zijn zoontje de fatale vuistslag op zijn hoofd.

Voor de dood van zijn zoontje werd hij in 2011 veroordeeld tot tien jaar cel. Na verzet werd die strafmaat nog teruggebracht tot negen jaar, volgens de rechter "omdat de man getuigde van een voorzichtig begin van schuldinzicht". De moeder van baby L. reageerde bijzonder boos. "Schandalig. Iemand die een weerloze baby doodt, moet levenslang krijgen. Negen jaar is niets in vergelijking met wat hij gedaan heeft."

Een deel van die negen jaar zat Cédric V. uit in de gevangenis, de rest met een enkelband. Die enkelband droeg hij ook nog toen hij zijn nieuwe vriendin leerde kennen, in de zomer van 2017. Pas in februari, een paar maanden voor de geboorte van hun dochtertje, mocht de enkelband eraf.

Geen voorwaarden

“Cédric V. heeft zijn vorige straf uitgezeten. Dan stopt het natuurlijk. Er waren dus logischerwijze geen voorwaarden meer hangende over het al dan niet omgaan met kinderen. Helaas zijn er ook na het uitzitten van zijn straf van 9 jaar nieuwe feiten gepleegd”, aldus parketwoordvoerster Ine Van Wijmersch. Sinds dan waren er geen feiten van agressie bekend bij het Brussels parket, tot afgelopen weekend. 

Na de mishandeling van baby Z. zit de man opnieuw in de cel. Hij ging zichzelf zondagavond aangeven bij de politie. Hij verscheen al voor de onderzoeksrechter en is aangehouden. "Onze cliënt wordt verdacht van poging tot moord", bevestigen zijn advocaten Wouter Smet en Kristof Lauwens. "Wij wachten nu het gerechtelijk onderzoek af."Alle artikels uit de krant

371 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anneke Roemer

  Wat is Belgie een raar land. Ze denken dat als je je straf uitzit, er geen enkel gevaar op recidief is? “Dan stopt het natuurlijk. Er waren dus logischerwijze geen voorwaarden meer hangende over het al dan niet omgaan met kinderen.” Hoezo “natuurlijk”? Hoezo “logischerwijze”?? Deze man is ziek in zijn hoofd en heeft agressieproblemen. Dat los je niet op met een gevangenisstraf. Een pedofiel laat je toch ook niet alleen met kleine kinderen? Waarom een babymoordenaar dan wel??

 • danny verkest

  Mijn moeder zei altijd pas op met mensen die geen lippen hebben,al eens goed naar die foto gekeken

 • Patrice Haemers

  Moordenaars dienen voor eeuwig verbannen te worden,tussen vier muren..ver weg van de beschaafde wereld.

 • GASTON DE WINTER

  En hier zeggen ze hij/of zij krijgt 30 jaar en na één derde komen ze al vrij ?? wat een rotgerecht is dat hier !! zo iemand moest levenslang krijgen , en niet wat later met een enkelband rondlopen , geen genade voor dat monster !!!!!!!!!!

 • Patrice Haemers

  Moordenaars moeten ALTIJD LEVENSLANG krijgen ,juist om nog "meerdere" moorden te voorkomen maar hier in Belgie begrijpt men dat blijkbaar niet!?Justitie en Gerecht zijn een klucht en dienen "met hoogdringendheid" te worden vervangen voordat er nog meer onschuldige slachtoffer(tjes) vallen.