Exclusief voor abonnees

Tien jaar na aardbeving Haïti ontmoet Harielle (15) de dokter die haar naar België bracht

Harielle en Patrick in Haïti (links) en tien jaar later bij het schilderij dat gebaseerd is op dé iconische foto (rechts).
Joost De Bock/PN Harielle en Patrick in Haïti (links) en tien jaar later bij het schilderij dat gebaseerd is op dé iconische foto (rechts).
Tien jaar geleden beefde de aarde in Haïti. De ravage was enorm, de dodentol hoog. Bijna een kwart miljoen mensen overleefden de verwoestende schok niet. Maar voor dertien Haïtiaanse weeskinderen betekende de ramp ook de start van een nieuw leven, in België. Onze reporter Dietert Bernaers was er destijds bij toen leden van het B-Fast team hen uit de ingestorte weeshuizen van Port-au-Prince gingen halen. Een decennium na de catastrofe laat hij twee van hen aan het woord. Hun verhalen zijn even uiteenlopend als aangrijpend. Eerst aan de beurt: Harielle, die gefotografeerd werd in de armen van Belgische arts Patrick Van de Voorde. Harielle lacht in de lens, alsof ze donders goed beseft: ik ben, eindelijk, in veilige handen. Dat was tien jaar geleden, aan de andere kant van de wereld. Deze week brachten we de twee opnieuw samen, voor het schilderij dat Harielles papa borstelde op basis van de foto. Die unieke foto.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • zina riffia

  Wauw prachtig.

 • Daphne Depla

  Prachtig ❤️

 • Dominique Weyen

  Respect zowel aan art / adoptieouders

 • raymond van der craen

  Een voor ons herkenbaar verhaal. Geweldig om te zien wat deze kinderen nu bereiken en hoe dankbaar ze zijn.

 • KRISTOFF JOOSENS

  Een echte humanitaire missie waar we als Belgen honderden levens gered hebben! Iets om zeer trots op te zijn!