Clementine Majois werd 10 jaar geleden geadopteerd door een Belgisch koppel na de aardbeving in Haiti.
Volledig scherm
PREMIUM
Clementine Majois werd 10 jaar geleden geadopteerd door een Belgisch koppel na de aardbeving in Haiti. © Jan De Meuleneir/Photo News

Tien jaar na aardbeving Haïti: Clementine kwam als eerste adoptiekindje naar België

Tien jaar geleden beefde de aarde in Haïti. De ravage was enorm, de dodentol hoog. Maar voor dertien Haïtiaanse weeskinderen betekende de ramp ook de start van een nieuw leven, in België. Onze reporter Dietert Bernaers was er destijds bij toen leden van het B-Fast team hen uit de ingestorte weeshuizen van Port-au-Prince gingen halen. Een decennium na de catastrofe laat hij twee van hen aan het woord. Hun verhalen zijn even uiteenlopend als aangrijpend. Clémentine was het allereerste Haïtiaanse adoptiekind dat na de aardbeving in België aankwam. Ze miste haar beste maatje van in het weeshuis in Port-au-Prince zo erg dat Guy en Marie, haar Naamse adoptieouders, prompt besloten om hem ook te adopteren. Sylvin (16) en Clémentine (15) zijn nu broer en zus. "Hier hebben we een toekomst."

 1. Tien jaar na aardbeving Haïti ontmoet Harielle (15) de dokter die haar naar België bracht
  PREMIUM

  Tien jaar na aardbeving Haïti ontmoet Harielle (15) de dokter die haar naar België bracht

  Tien jaar geleden beefde de aarde in Haïti. De ravage was enorm, de dodentol hoog. Bijna een kwart miljoen mensen overleefden de verwoestende schok niet. Maar voor dertien Haïtiaanse weeskinderen betekende de ramp ook de start van een nieuw leven, in België. Onze reporter Dietert Bernaers was er destijds bij toen leden van het B-Fast team hen uit de ingestorte weeshuizen van Port-au-Prince gingen halen. Een decennium na de catastrofe laat hij twee van hen aan het woord. Hun verhalen zijn even uiteenlopend als aangrijpend. Eerst aan de beurt: Harielle, die gefotografeerd werd in de armen van Belgische arts Patrick Van de Voorde. Harielle lacht in de lens, alsof ze donders goed beseft: ik ben, eindelijk, in veilige handen. Dat was tien jaar geleden, aan de andere kant van de wereld. Deze week brachten we de twee opnieuw samen, voor het schilderij dat Harielles papa borstelde op basis van de foto. Die unieke foto.
 1. PREMIUM

  Spaanse koning wil Juan Carlos naar Dominicaan­se Republiek verbannen

  Gaat de Spaanse koning Felipe zijn vader Juan Carlos verbannen naar de Dominicaanse Republiek? Eerstdaags maakt het huidige staatshoofd de sanctie bekend die aan de voormalige regent wordt opgelegd. Juan Carlos (82) is verwikkeld in een schandaal van smeergeld en witwasserij. Hij kreeg van de koning van Saudi-Arabië 88 miljoen als dank voor bewezen diensten, en sluisde meteen 65 miljoen door naar een minnares bij wie hij een kind heeft. Van de rest van het geld kwam geregeld 300.000 euro cash vanuit Zwitserland in Madrid aan. (PhG)
 1. Zo straf ziet koffie er van heel dichtbij uit
  Play

  Zo straf ziet koffie er van heel dichtbij uit

 2. Wij hebben de PlayStation 5 al: unboxing en eerste indruk
  Play
  games

  Wij hebben de PlayStati­on 5 al: unboxing en eerste indruk