Test-Aankoop dient klacht in tegen farmabedrijf dat pillen 335 keer duurder maakte

Ivo Mechels van Test-Aankoop.
Photo News Ivo Mechels van Test-Aankoop.
Er is een klacht ingediend tegen het farmabedrijf dat van zijn marktpositie profiteerde om een levensnoodzakelijk medicijn 335 keer duurder te maken. Tien Belgische patiënten kwamen daardoor ernstig in de problemen. Consumentenorganisatie Test-Aankoop vraagt de Belgische Mededingingsautoriteit om een onderzoek.

Bij de Belgische Mededingingsautoriteit - de waakhond van onze interne markt - is gisteren een klacht binnengelopen tegen Leadiant Biosciences. Dat Italiaanse farmabedrijf haalde de voorbije maanden het nieuws omdat het een levensnoodzakelijk geneesmiddel in enkele jaren tijd liefst 335 keer duurder gemaakt had. In onze 'Farma Files' getuigden begin januari een jonge CTX-patiënt en zijn ouders hoe ze vroeger voor één maand CDCA-medicatie 38 euro betaalden, maar nu plots 12.750 euro moesten ophoesten. De Italianen hadden alle concurrentie opgekocht en hun producten van de markt gehaald, waarna ze de prijs door het dak lieten gaan. Voor de tien CTX-patiënten in België is CDCA nochtans van levensbelang.

Test-Aankoop gaat nu in de tegenaanval en vraagt de Mededingingsautoriteit om in te grijpen. "Leadiant brengt de gezondheid van patiënten en de duurzaamheid van onze gezondheidszorg in gevaar", vindt Ivo Mechels, CEO van de consumentenorganisatie. Die strijdt al jaren tegen farmabedrijven die woekerwinsten proberen te maken op de rug van zieken en de sociale zekerheid. Als het onderzoek aantoont dat Leadiant effectief z'n marktpositie misbruikt heeft, riskeert het een boete én een doorbreking van z'n monopolie. Het zou meteen de eerste keer zijn dat een farmabedrijf in ons land gestraft wordt voor een ongeoorloofde prijzenpolitiek.

De vraag is: durft Belgische waakhond nu wél tanden te laten zien? Lees onze analyse in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!Alle artikels uit de krant

39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Fréson

  Ik denk dat er weinig tegen te doen is, want wie zetelt er mee in het bestuur van dergelijke mega bedrijven? Juist, ja, onze eigen politici, rechters, bestuursleden enz... Dus, besluit, vergeefse moeite, denk ik zo.

 • Patrick Martens

  Dat de EU hier nu eens ingrijpt. Ze kunnen wel Microsoft en facebook torenhoge boetes geven.

 • Carlo Verstappen

  Eigenlijk moesten wij een regering hebben die daar voor zorgt, maar die heeft blijkbaar belangrijker dingen te doen, is het niet Maggie?

 • TIM DE CROES

  amai , iedereen is vergeten zeker da ons Maggie er ook inzit , ze heeft paar maanden geleden mandaat opgenomen bij deze pharma ... :(

 • Marc Camp

  Velen willen een rechts beleid, een kapitalistisch beleid! De liberalen natuurlijk op kop. Maar niet zomaar een liberaal beleid, maar een neoliberaal beleid. Een beleid dat lang geleden stilletjes is ingezet. Multi nationals kochten concurrenten op en nu nog ipv het echte liberalisme waar concurrentie zijn gang kon gaan. Men liet alles toe, nu moeten de gewone mens op de baren gaan zitten!

Video