Test-Aankoop: "Benadeelden moeten schadevergoeding eisen”

De toegang van Vestiville
Photonews De toegang van Vestiville
De organisatie liet gisteren aanvankelijk weten dat het iedereen die een ticket kocht via Festicket en Eventbrite zal terugbetalen. Later klonk het echter dat de zaak zal worden 'bekeken'. Blijft de vraag wat zo'n belofte werkelijk waard is. Festivalgangers kunnen volgens Test-Aankoop sowieso een schadevergoeding eisen.

"De overeenkomst om tegen betaling van de ticketprijs een dienst te leveren, is hier niet uitgevoerd", stelt woordvoerder Simon November. "De benadeelden moeten dus een schadevergoeding eisen: de terugbetaling van de tickets en in principe ook de service- en boekingskosten. Daar hebben ze gewoonweg recht op. Desnoods dwingen ze die terugbetaling via juridische weg af, al is de vraag of een omslachtige procedure via de vrederechter het nadeel waard is."

Test-Aankoop bekijkt daarom of het een 'collectieve rechtsvordering', waarbij alle benadeelden zich kunnen groeperen, zal instellen. "We deden dat eerder onder meer ook na het WK in Brazilië, waar de organisator van de Duivelscamping DeVillage de overeenkomst eveneens niet uitvoerde zoals beloofd."

Meester Peter Henriksen, die als advocaat geregeld voor festivals optreedt, meent toch dat die vraag om terugbetaling voor discussie vatbaar is. "Alles hangt af van de specifieke, contractuele verkoopsvoorwaarden, én de mate waarin de afgelasting om eventuele overmacht gaat. Is dat het geval, dan kan een organisatie zich makkelijker aan haar contractuele aansprakelijkheid onttrekken.”Alle artikels uit de krant

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  overmacht? Te veel hooi op je vork nemen, niet op tijd professionele hulp inschakelen wanneer blijkt dat je jezelf schromelijk hebt overschat en tot de allerlaatste seconde wachten met nieuws brengen dat je vermoedelijk een week op voorhand ook al wel had zien aankomen, dat is toch geen overmacht? En als ze het niet terugbetalen, wat gaan de organisatoren dan met al dat onrechtmatig verkregen geld doen? Rentenieren? Zalig, ik organiseer volgende zomer ook een festival.

 • Raoul Hoylaerts

  tussen 'terugeisen'en terugkrijgen'ligt een lange moeilijke en dure weg.kost je meer dan je'eis'.dat weten de organisatoren ook.veel geluk ermee.

 • raf peeters

  Organisatoren van zo'n zaken dekken zich veelal in en ergens zal wel in zeer kleine lettertjes de voorwaarden zijn opgesomd indien het geheel niet kan doorgaan en dat is veelal het terugbetalen van de inkom niet in begrepen,noch de verantwoordelijkheid.

 • Van Eersel Guy

  Weeral de omgekeerde wereld, testaankoop