Terrorist verdedigd? Dan kom je VS niet meer in

Advocaat Dimitri de Béco, mag de VS niet meer binnen, waarschijnlijk omdat hij in het verleden enkele terreurverdachten verdedigde.
Jan Aelberts Advocaat Dimitri de Béco, mag de VS niet meer binnen, waarschijnlijk omdat hij in het verleden enkele terreurverdachten verdedigde.
Minstens zes Belgische advocaten hebben de voorbije weken een 'njet' gekregen op hun aanvraag om naar de VS te reizen. Telkens gaat het om strafpleiters die ooit een terrorist of terreurverdachte verdedigd hebben. "Het is erg dat een advocaat gelijkgesteld wordt met zijn cliënt."

De bekende strafpleiter Dimitri de Béco is in het verleden al meermaals in de Verenigde Staten geweest en zou binnenkort vrienden bezoeken in New York. "Ik vulde zoals gebruikelijk het ESTA-formulier in", zegt hij. Met die online vragenlijst wil de Amerikaanse overheid een beeld krijgen van wie je bent en wat je professioneel doet. Het doel is om criminelen en terroristen buiten te houden. Wie groen licht krijgt, hoeft geen traditioneel visum aan te vragen en kan tot 90 dagen door Amerika reizen. "Alleen volgde deze keer geen positief antwoord", aldus nog Dimitri de Béco, die meteen naar de ambassade stapte. "Daar stelde men mij drie simpele vragen, waarna de man achter de computer zei dat mijn dossier 'ingewikkeld' was en dat het niet meer zou lukken om mijn visum in orde te krijgen. Ik heb dus mijn trip moeten annuleren."

Oorzaak: de advocaat verdedigde in het verleden enkele terreurverdachten. "Ze hebben niet letterlijk gezegd dat dát de reden was. Maar als ik hoor wat enkele confraters hebben voorgehad, weet ik genoeg. Ik wíl al niet meer naar een land gaan waar dergelijke regels gelden." Toch laat De Béco het hier niet bij. "Ik heb mijn stafhouder gecontacteerd. Hij zal verdere stappen ondernemen."

Collega Sven Mary - die onder anderen terrorist Salah Abdeslam verdedigde - vulde gisteren een ESTA-aanvraag in en wacht nu de beslissing af. Normaal duurt de procedure twee à drie werkdagen. "Ik vrees dat ook mijn aanvraag geweigerd wordt."

Buitenlandse Zaken heeft al contact opgenomen met de advocaten. "We bekijken samen wat het probleem is en of we iets kunnen doen. Landen beslissen evenwel zélf wie ze tot hun grondgebied toelaten." De Amerikaanse ambassade in Brussel wilde geen commentaar geven.Alle artikels uit de krant

577 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim De Vos

  Goed bezig daar.

 • Werner Van den brouck

  eindelijk een gevolg voor de advocaten.. goed zo

 • Patrick Goebel

  Goed zo!

 • Carl De pauw

  Heel goede beslissing

 • Filip Vanlaeken

  Advocaten moeten zich duidelijk eens bezinnen. In een zieke rechtsstaat zoals de onze, waar er zoveel regeltjes zijn dat er altijd wel vrijspraak kan bekomen worden, moeten zij niet meer schuldig pleiten en enkel over strafmaat palaveren? Draagt heel dat circus vandaag iets bij aan onze maatschappij ? Recht is voor de rijken en het krapuul. Rechters en advocaten, de reacties spreken voor zich : het volk is zijn vertrouwen kwijt in u. Ipv hier arrogant op te reageren, kijk eens in de spiegel.