Territoriumstrijd tussen supermarkten woedt in alle hevigheid
Supermarkten in ons land bekampen elkaar met het mes tussen de tanden en ze hebben ongeveer allemaal uitbreidingsplannen. Zo doet Lidl er dit jaar nog eens zes locaties bij, en zal dat tempo blijven volhouden.
Delen per e-mail
In de fusiegemeente Pelt gaat vandaag de spade in de grond. De plaatselijke Lidl zal er groeien van 800 naar 1.300 vierkante meter, in navolging van de vergrote Colruyt aan de overkant van de straat. Minder dan twee kilometer verder heeft Aldi ook al bijgebouwd, en dat was nog voor Jumbo zijn allereerste winkel in België opende op dezelfde straathoek. In totaal doen negen warenhuizen elkaar de duvel aan op een terrein van amper een zakdoek groot.
Nieuwe prijsvechter
Het Limburgse strijdtoneel is een miniatuur van de situatie in heel Vlaanderen. Winstmarges staan onder druk, en voor elke fractie marktaandeel wordt hard gestreden. Bijvoorbeeld met meer winkels. "In de komende twaalf maanden komen er zes winkels bij, onder meer in Asse en Sint-Niklaas", zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. "Het totaal zal stijgen van 305 naar 311, want we sluiten er geen enkele."
Daarnaast wordt er op een twintigtal locaties vernieuwd of vergroot, zoals in Pelt. De introductie van alweer een nieuwe prijsvechter heeft blijkbaar niemand afgeschrikt. "Na de komst van Jumbo is er weinig sprake van terugval in onze resultaten", geeft Colbrandt nog mee. Toch wil Lidl geen concrete cijfers delen.
Het Nederlandse Jumbo kwam eind vorig jaar naar ons land en opende drie winkels net onder de grens. Dit jaar komen er nog twaalf bij, in alle Vlaamse provincies behalve Vlaams-Brabant. Jumbo beweert dat de eerste cijfers ongeveer de helft boven de verwachtingen lagen, maar opnieuw krijgt niemand te zien over welke bedragen het gaat.
Intussen is Albert Heijn nog altijd bezig met de uitrol in ons land. Begin 2019 stond de teller op 42 winkels, en in de drie à vier jaar nadien zouden er '30 tot 50' bij komen. De Nederlanders zijn net als Jumbo van plan om niet buiten Vlaanderen te treden. Het gaat er dus hard aan toe in België, maar éxtra hard in Vlaanderen.
Kleinere formaten
De moedergroep van Albert Heijn is sinds een paar jaar ook baas over Delhaize. Daarvan komen er ongeveer 100 nieuwe bij in heel het land. Delhaize zet in op stadswinkels en gemakswinkels, vooral kleinere formaten dus.
En laat ons Carrefour niet vergeten: de Franse keten heeft het al jaren moeilijk in België, maar wil dit jaar opnieuw marktaandeel winnen. Van Pelt zal de groei niet komen, want daar ging de plaatselijke Carrefour een jaar geleden dicht. (SWA)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sunweb stuurt renner weg na overtreding coronamaatregelen
Team Sunweb heeft Michael Storer weggestuurd van het trainingskamp in het Oostenrijkse Kühtai, nadat de 23-jarige Australiër de interne coronamaatregelen had overtreden. Storer verliet het hotel om een fles shampoo te kopen in een nabijgelegen winkel, terwijl de ploeg renners en personeel had verzocht in hun eigen bubbel te blijven en vooral geen contact te hebben met de buitenwereld. Volgens Sunweb bracht de renner op deze manier zijn eigen gezondheid én die van zijn ploegmaats in gevaar. In een reactie bij WielerFlits benadrukt het team dat het níet om een strafmaatregel gaat. -
PREMIUM
Iraanse doelman arriveert in Antwerpen
Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar gisteren zette Alireza Beiranvand, doelman van de Iraanse nationale ploeg, dan toch eindelijk voet op Belgische grond. De 27-jarige Iraniër is al even in beeld bij Antwerp, maar mede door de coronacrisis zat de keeper vast in z'n thuisland. Gisterochtend is hij alsnog kunnen vertrekken richting ons land. Wanneer hij z'n fysieke en medische testen kan afleggen, is voorlopig onduidelijk. Het zou kunnen dat hij om gezondheidsredenen een aantal dagen in quarantaine wordt gehouden. Als alles vlot verloopt moet Beiranvand dit seizoen de strijd aangaan met Jean Butez om een plaats tussen de Antwerpse palen. (MVS) -
PREMIUM
"Wellicht meer volk op evenementen"
Er komt wellicht een versoepeling voor de evenementen, uiterlijk tegen september. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren in VTM Nieuws. Hij bevestigde daar dat de Nationale Veiligheidsraad woensdag een versoepeling voor de evenementensector zal bespreken. "Dat is de voornaamste reden waarom een nieuwe Veiligheidsraad is bijeengeroepen", aldus Jambon, die de sector tegen 15 juli meer duidelijkheid beloofde. "Alle soorten evenementen, zowel culturele als sportieve, zullen besproken worden." -
-
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
PREMIUM
Koopjes op de markt
Barclays verlaagde het koersdoel voor de West-Vlaamse tapijtenmaker Balta van 1,3 naar 1,2 euro. Het advies is nog altijd 'houden'. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt.