Exclusief voor abonnees

Summer of ‘69 (slot): “De overwinning van Eddy Merckx was een orgasme van het volk”

Urbanus en Hugo Camps over Eddy Merckx, tienerarbeid en de koepel van Koekelberg

Eddy Merckx in de gele trui tijdens de legendarische Tour de France in 1969.
Hollandse Hoogte / Presse Sports Eddy Merckx in de gele trui tijdens de legendarische Tour de France in 1969.
De zomer van 1969 was een legendarische mix van spektakel, hoop, plezier, verdriet en horror. Vijftig jaar geleden wandelde de eerste man op de maan, namen The Beatles hun laatste plaat op, won Eddy Merckx zijn eerste Tour en vermoordde Charles Manson de hippiedroom die twee jaar eerder tijdens “the summer of love” begonnen was.  In vijf etappes reizen we terug door die tijd, van de hel van Vietnam via Woodstock naar de basiliek van Koekelberg. Uw gidsen zijn ‘easy riders’ Hugo Camps en Urbanus, toen 26 en 20 jaar oud. 

Heren, we hebben het gehad over Charles Manson, over de maanlanding en over het ongeval van Ted Kennedy, de drie grote vervolgverhalen die zomer in de krant. Er blijft er nog één over: de eerste Tour de France van Eddy Merckx, die hij zou winnen met zeventien minuten voorsprong.

Urbanus: “Dan ga ik nu efkes in de zee gaan staan, ik heb gezwollen voeten.” (Het interview vond plaats in Knokke, red.)

Hugo Camps: “Nooit zal ik die heroïsche zeventiende rit vergeten, van Luchon naar Mourenx, een Pyreneeënrit waarin Merckx 140 kilometer alleen in de aanval reed, over de Tourmalet, de Soulor en de Aubisque, en met acht minuten voorsprong won. Een exploot was het.”

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu


Alle artikels uit de krant

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Roesems

    Ik hoorde Eddy Merckx op de radio deze morgen zeggen dat hij niet wist waarom de mensen hem graag zien. Natuurlijk omdat hij een groot renner was maar vooral omdat hij altijd een eenvoudig mens is gebleven. Proficiat Eddy, geniet van deze ronde zoals je genoot van je overwinningen.

  • Martin Amelynck

    Altijd een zweemtje poëzie als beide heren spreken... leuk om te volgen.