Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Stemmen vanaf 16 en extremen winnen nog meer

Terwijl vroeger vooral ouderen conservatief stemden, zit nu ook bijna de helft (48%) van de jongens in het rechtse kamp. Dat blijkt uit 'De Stem van de Jeugd', een grootse verkiezingspeiling onder jongeren in opdracht van deze krant en 'VTM Nieuws'.

16 reacties

 • Danny Damiaens

  2 jaar geleden
  Welke oorlog heb jij dan meegemaakt?Of had je liever voorbeelden van sjoemelde politiekers in het verleden waar ze naar opkijken?
 • Ronald Van Beneden

  2 jaar geleden
  Waarom willen bepaalde partijen stemrecht op 16 jaar. Groen zoekt er iets bij te winnen. Als de jongeren gaan werken en weten wat er moet gebeuren om een beetje comfort en materieel bezit te hebben switchen ze naar andere partijen want dan zijn de sprookjes van groen plots ver weg en irreëel.
 • Carl Op de Beeck

  2 jaar geleden
  Logisch. Hoe jonger, hoe meer beïnvloedbaar. Bij jongens is er ook veel machogedrag. De CVP wou destijds een verlaging van 21 naar 16 jaar omdat ze dacht daarvan te profiteren. Toen was het ook VB dat de stemmen "plukte".
 • Ingrid Charlier

  2 jaar geleden
  dat onze politiekers maar eens luisteren naar de stem van de toekomst want binnen 2 jaar zijn zij stemgerechtigd.
 • janine stevens

  2 jaar geleden
  Jongeren van 16 jaar zijn daar toch niet mee bezig, hoeft ook niet. Zij moeten op die leeftijd interesse hebben voor hun studie of hun liefje of het amusement maar toch niet in de politiek. Trouwens hoeveel van die jongeren volgen de politiek van nabij ? Heel weinig.