Steeds meer Belgen hebben zwembad in de tuin

thinkstock
Hittegolf volgende week? Ideale temperaturen voor een plonsje worden alvast voorspeld. En steeds meer Belgen kunnen dat gewoon in hun achtertuin doen. Tijdens de eerste 5 maanden van dit jaar alleen al zagen zwembadbouwers hun bestellingen met 14 procent toenemen.

Dat eigen zwembad hoeft trouwens geen dure grap te zijn, verzekert Patrice Dresse, Algemeen Directeur van de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers. “De energie- en onderhoudskost bedraagt vijf euro per dag. De gemiddelde aanlegprijs bedraagt 54.000 euro, maar voor 34.000 euro kan je evengoed al een zwembad in de tuin hebben.”

De zwembadbouwers kregen in de eerste helft van dit jaar al een stroom aan bestellingen binnen- 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar om precies te zijn. “Daarnaast zien we dat ook steeds meer oudere zwembaden gerenoveerd worden. Jaarlijks zijn er zo’n 600 die een opknapbeurt krijgen. Het is niet omdat een bad 30 jaar oud is, dat het niet meer gebruikt kan worden. Hedendaagse zwembaden worden dan weer steeds slimmer. De overdekking, de filter, de waterzuivering, pomp en verwarming zelf: het bad regelt het zelf. Dat maakt het onderhoud voor de eigenaar een stuk makkelijker.”

Aantal nieuwe privézwembaden via bouwondernemingen

20152050

2016: 2150

2017: 2150

20182400

2019 (extrapolatie)2750

48% kiest voor een betonnen zwembad, 37% voor een kuip in polyester.

De meest courante maten zijn: 10x4 (35%), 9x4 (20%) en 11x4 (15%). 

Bij 11% van de geïnstalleerde zwembaden gaat het om binnenzwembaden.

Gemiddelde aanlegprijs: 54.000 euro.

Startprijs: 34.000 euro

Wie een zwembad plaatst van 50.000 euro creëert een meerwaarde van 75.000 euro voor zijn woning.

Onderhoud- en energiekost: 5 euro per dag

Per jaar bedraagt de energiekost gemiddeld 1225 euro en de onderhoudskost gemiddeld 600 euro.Alle artikels uit de krant

36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Annelies Gerres

  Pff zo zagen allemaal. Ik ga in mijn zwembad gaan springen ..waar we hard voor gewerkt en gespaard hebben..

 • Yvan Lindekens

  Ik juich de plaatsing van zwembaden in de tuin toe: de fiscus kent ondertussen ook Google Earth.

 • Bernard Swenden

  50000€ is toch een grote kost voor iets dat je maximaal 1 maand per jaar deftig kan gebruiken. en als je het meer wil gebruiken kost het een hoop geld om dit te verwarmen. Als men een overdekt zwembad wil (met verwijderbaar dak om toch nog van zon te kunnen genieten als ze eens schijnt) komt men niet toe met 50000€

 • Sandra Peeters

  Sluit me aan bij Peter. Als je gewoon een klassiek zwembad, dat je al tegelijkertijd met je fundering kan laten uitgraven en zelf metst, zijn vooral de pomp en verwarming nog de kost. Welke zot laat elk jaar zijn zwembad leeglopen? En eerlijk, tegenwoordig zijn publieke zwembaden/parken in de Kempen tijdens de zomer niet meer aangenaam. Met volledige bussen, 100% jongens, komen ze uit Antwerpen en Brussel hier de boel op stelten zetten. Ze weten zich niet te gedragen.

 • Karel Van Biezen

  @ Natacha Verpoort Je hebt inderdaad mensen die vooruit kijken en nu al zien dat er een extra belasting op zwembaden zit aan te komen. Een verhoging van het KI, een extra belasting op het zwembad zelf, een hogere waterfactuur, onderhouds- en energiekosten, … binnenkort zullen mensen huizen met zwembaden niet meer moeten hebben en zal dit aldus net voor een waardevermindering zorgen. U hoort het van iemand die gestudeerd heeft.