Exclusief voor abonnees

Steeds meer 12-jarigen op spoed na drankmisbruik: "5,2 promille. En ouders vinden dat normaal”

Illustratiebeeld.
Hollandse Hoogte / Sabine Joosten Illustratiebeeld.
Elke dag belanden gemiddeld zes jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis na alcoholmisbruik. Vooral het aantal extreem jonge cases neemt toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). "Een meisje van 14 jaar met 5,2 promille... 'Ik ben ook jong geweest', zeggen de ouders dan."

Ongeveer één keer per maand ziet kinderarts Marjolein Mattheij (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) hoe er een jongere op de spoeddienst belandt die te veel heeft gedronken. "Ik heb de indruk dat ze steeds jonger zijn, al heb ik het fenomeen op zich de voorbije tien jaar niet echt zien toenemen." De cijfers lijken haar gelijk te geven, schrijft 'De Morgen'.

De voorbije tien jaar is het aantal 12- tot 17-jarigen op spoed na alcoholmisbruik grotendeels stabiel gebleven. In vergelijking met 2017 is er zelfs sprake van een lichte daling, van 2.334 naar 2.234. Al is dat geen reden om ons vrolijk te maken. "We kunnen hoogstens concluderen dat het even slecht is gebleven", zegt medisch socioloog Guido Van Hal (Universiteit Antwerpen).

OPROEP. Onze redactie is op zoek naar tieners die ooit -recent of de voorbije jaren- op de spoed zijn beland na alcoholgebruik en daarover willen getuigen. Mogelijk kan zo’n verhaal andere jongeren waarschuwen. Uiteraard moeten ook de ouders akkoord gaan met publicatie mocht je nog minderjarig zijn. Mail naar redactie@hln.be en vergeet ook je gsm-nummer niet te vermelden

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Van Hooland

  Hoe kan het dat dit zo vlug goedgekeurd wordt met een kliniek , te betalen door gemeenschap . Terwijl echt gehadicapten moeten jaren wachten op goedkeuring van hun zaak . Van Hooland Paul

 • MYRTHE PASS

  Ja, ouders: Ik ben ook jong geweest, maar ik moest op twaalfjarige leeftijd reeds om 20.00u. in mijn bed liggen. Hebben jullie nog gezag over jullie kinderen of hebben jullie dit zelf nooit gekend en geleerd?

 • Jos Dupont

  Waar zijn die ouders van die twaalf tot zeventien jarigen ?? Ik was achttien voor ik 1 keer per maand mocht uitgaan en moest om 1 uur binnen zijn ! Met het fietsje hè !! en niet drinken hè , want pa kwam uit zijn bed om dat te controleren !

 • Carlos Simonis

  Robin Verheyden dit is van alle tijden. Wij moeten oude tijden niet gaan verheerlijken, vroeger was niet alles beter. Vroeger was drankmisbruik onder de jongeren ook hoog. Daarbij werd er ook bij flink gerookt, en softdrugs genomen. En het zinnetje: “ De jeugd van tegenwoordig “ werd al ver voor de middeleeuwen gebruikt. Het enige “voordeel” van vroeger was: geen sociaal media, minder verkeer, daardoor ook veel meer speelgelegenheid buiten. Geen fastfood, meer beweging, en vers eten.

 • Lucas Theophiel

  Laat de ouders hun verantwoordelijkheid opnemen en niet de gemeenschap??????