Exclusief voor abonnees

Springstof bij bommenkerkhof uit WO I: "Het kan één lekkende obus zijn. Of honderden"

De kisten met bommen en gifgasgranaten, zware springstoffen en andere wapens liggen door de aanleg van de haven van Zeebrugge onder een 'beschermende' sliblaag van een paar meter, maar nu is er dus toch TNT vrijgekomen.
EOS De kisten met bommen en gifgasgranaten, zware springstoffen en andere wapens liggen door de aanleg van de haven van Zeebrugge onder een 'beschermende' sliblaag van een paar meter, maar nu is er dus toch TNT vrijgekomen.
Op een zandbank nog geen kilometer voor de kust van Knokke ligt een munitiekerkhof uit de Eerste Wereldoorlog. Zo'n 35.000 ton bommen, granaten en springstoffen liggen daar onder de zeebodem. Veilig en wel, meent de overheid al jaren. Maar uit recente metingen blijkt dat er springstof lekt in zee.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid mertens

  Gaat Knokke dit allemaal laten gebeuren?? Wie wil er dan nog naar Knokke gaan wanneer deze tikkende tijdbom boven hun hoofd hangt?? Geen enkel excuus is goed genoeg om dit vergif verder te laten lekken in zee, zoals nu al het geval is!! Om nog maar te zwijgen van de gasinstallatie in de directe omgeving!! Opruiming, asap !!

 • Johan Apatride

  Tot 25 jaar geleden was dumpen in zee "de" oplossing: goedkoop en onzichtbaar. Werd ook met oude kernreactoren gedaan....Onder water is het op sommige plekken 1 grote vuilnisbelt.

 • Dietrich Van Helder

  Blijkbaar was dit reeds algemeen geweten. Moet bekennen dat ik van niets wist. Maar metalen granaten onder water laten bewaren en zeggen 'dat komt wel goed' lijkt me niet getuigen van een snuggere beslissing. Kunnen er anders nog een paar vaten kernafval bijgooien.

 • Philippe Schotte

  Veilig op de bodem ?? Is dat een grap , nooit gehoord van roest ? En dit is nog maar een begin , jaarlijks worden enorme hoeveelheden radioactif afval zogezegd veilig in de oceanen gestort !!!

 • Gerd Peeters

  Kunnen ze dat niet laten ontploffen?