Spoorbonden willen volgende week donderdag staken

Archiefbeeld.
Baert Marc Archiefbeeld.
De kans is reëel dat er volgende week donderdag, 19 december, weinig of geen treinen zullen rijden. Spoorbonden ACOD en VSOA hebben een aanzegging voor een 24-urenstaking ingediend. Intussen heeft ook de onafhankelijke spoorbond OVS zich aangesloten.

Directie en vakbonden proberen morgen de staking volgende week bij het spoor alsnog te vermijden. In de loop van de namiddag is een verzoeningsvergadering gepland, zo bevestigt zowel de socialistische vakbond als HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.

Blijft ook een ultieme verzoeningspoging zonder positief gevolg, dan wordt het treinverkeer vanaf woensdag 18 december om 22 uur gedurende 24 uur minstens zwaar verstoord. De christelijke vakbond ACV doet voorlopig niet mee. De bond zegt de vergadering af te wachten.

Het conflict draait rond een ontwerp van sociaal akkoord voor de periode 2020-2022 bij de spoorwegen. De socialistische en liberale spoorbond vragen onder meer een loonsverhoging van 1,1% en het behoud van de 36-urige werkweek. In afwachting van de verzoeningsvergadering startte HR Rail, de eigenlijke werkgever van het spoorpersoneel, de procedure op om tijdens een eventuele staking een minimale dienstverlening te voorzien.Alle artikels uit de krant

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • peter servranckx

  Ik dacht dat ze te weinig personeel hadden !! Maar ze staken om minder te werken (36u/week)voor meer loon (+1,1%). Mooi is dat.

 • Gregory Maurisse

  Tof zeg alweer een ambtenarenstaking. Bedankt dat jullie het belastingsgeld dat uit de privésector wordt geïnd om jullie lonen te betalen zo gebruiken. Beschamend.

 • willem merken

  En hoeveel krijgen de spoorbonden elk jaar van de spoorwegen?

 • Mark Van Damme

  Zorg is dat die werknemers tevreden zijn zodat de bevolking niet altijd de dupe is.

 • Filiep Lapeire

  Woon werk verkeer met salaris wagen, weg ermee en dan staking bij het spoor en niemand geraakt nog op zijn werk dus allemaal voordelen geen file, geen uitstoot is goed voor milieu, alle fabrieken vallen stil ook goed voor het milieu, iedereen dagje extra verlof, geen stress en wat het tekort in de begroting betreft dat komt toch nooit meer goed in dit land.