Exclusief voor abonnees

Speurders zagen Abdeslam doodleuk aanbellen bij neef

EXCLUSIEVE RECONSTRUCTIE | De dag die 's lands meest gezochte terrorist de das omdeed

RV
Het proces dat maandag start tegen Salah Abdeslam draait rond de schietpartij van 15 maart 2016 in Vorst. Abdeslam kon daar ontsnappen, maar de raid luidde wel het einde in van zijn vier maanden durende vlucht. Aan de hand van honderden pagina's uit het dossier konden wij de feiten reconstrueren, heel wat nieuwe details onthullen en enkele cowboyverhalen de kop indrukken.

Op videobeelden die een buurtbewoner maakte, is te zien hoe een kerel zich een weg baant door de tuintjes tussen de Max Wallerstraat en de Waterstraat in Vorst. Hij draagt een lichtgekleurde trui met kap en zwarte vest daarover, een grijze broek en donkere schoenen. In zijn linkerhand houdt hij een witte plastic zak terwijl hij over de omheiningen kruipt. Enkele huizenblokken verder weerklinken schoten. Het is dinsdag 15 maart 2016 en de man is Salah Abdeslam, het enige overlevende lid van het terreurcommando dat vier maanden eerder een bloedbad aanrichtte in de Franse hoofdstad Parijs.

Abdeslam probeert te ontkomen terwijl de politie zijn schuilplaats aan de Driesstraat 60 belegert. De speurders hadden niet verwacht om hem daar aan te treffen. Ze dachten dat het pand niet meer gebruikt werd omdat elektriciteit en gas er afgesloten waren. De negen agenten - zeven Belgen en twee Fransen - waren dan ook licht bewapend toen ze de woonst om elf over twee 's namiddags betraden met een huiszoekingsbevel. "We konden ons toegang verschaffen via de voordeur zonder breekwerk te moeten verrichten", zo staat er in hun verslag.

Je hebt 18% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant