Shanti en haar klasgenoten stonden aan de balies 4 en 5 toen de bommen afgingen. De steunbetuigingen van haar vrienden houdt ze bij in een plakboek.
Volledig scherm
PREMIUM
Shanti en haar klasgenoten stonden aan de balies 4 en 5 toen de bommen afgingen. De steunbetuigingen van haar vrienden houdt ze bij in een plakboek.

"Soms schreeuw ik alsof ik terug op Zaventem ben. Maar ik wil léven en anderen helpen"

Nadat ze de aanslag op de luchthaven van Zaventem had overleefd, belandde studente Shanti De Corte (19) meer dan een jaar in de psychiatrie. Toch hebben de terroristen haar niet klein gekregen. Binnenkort pakt ze uit met een project rond psychiatrische hulp voor Rode Neuzendag.

  1. Contacttracing gaat er in België heel anders aan toe: “In Nederland duurt gesprek 2 uur, hier kwartier”
    PREMIUM

    Contacttra­cing gaat er in België heel anders aan toe: “In Nederland duurt gesprek 2 uur, hier kwartier”

    Het aantal coronabesmettingen in ons land is gisteren voor de vijfde dag op rij gestegen. Niemand weet waar die besmettingen precies vandaan komen, omdat niemand ernaar vraagt. Terwijl Nederlandse contactspeurders meer dan de helft van de besmettingsbronnen achterhalen, lijsten hun Belgische collega's alleen maar de contacten van een patiënt op. Naar hun whereabouts of mogelijke besmettingsbron wordt niet gevraagd.
  2. PREMIUM

    Ondanks corona scoren studenten even goed tot zelfs béter

    Corona heeft niet gezorgd voor slechte resultaten bij de examens in juni. Dat concluderen KU Leuven, UGent, VUB, UHasselt en een groot deel van de hogescholen na een eerste analyse. Over het algemeen liggen de punten in lijn met die van vorige jaren, vaak wordt er zelfs gewag gemaakt van iets betere resultaten. "De vooruitgang is - tegen mijn intuïtie in - het sterkst bij de startende studenten", zegt KU Leuven-rector Luc Sels. "Net bij de groep waar we ons het meeste zorgen om maakten, zien we dat ze gemiddeld een vol punt meer behaalden: 10,63/20 tegenover 9,68/20." Zowel de KU Leuven, de UGent als de AP Hogeschool Antwerpen zijn er zeker van dat de proffen en lesgevers de lat niet lager hebben gelegd en zeker niet milder hebben geëxamineerd. Er wordt wel gewezen op het wegvallen van het studentenleven en op de verhoogde stress, die wellicht voor meer studie-ijver heeft gezorgd. "Het is een buikgevoel, maar ik denk dat ook de online-lessen geholpen hebben", zegt Jan Danckaert, vice-rector Onderwijs van de VUB. "Studenten konden de les op die manier nog eens herbekijken als ze iets niet verstonden. Maar nu al verklaringen geven is moeilijk. Om dat echt te kunnen doen, hebben we een onderzoek opgezet." (DM)