Exclusief voor abonnees

Soldaten klok rond in giftige rook brandend afval

GEZONDHEIDSRISICO IN LEGERBASIS KANDAHAR VOLLEDIG FOUT ONDERZOCHT

In de legerbasis van Kandahar, waar zowel Belgen als andere nationaliteiten verbleven, vloog alle afval op de brandstapel - zelfs oude autobatterijen.
Reuters In de legerbasis van Kandahar, waar zowel Belgen als andere nationaliteiten verbleven, vloog alle afval op de brandstapel - zelfs oude autobatterijen.
Dag en nacht ademden 2.000 Belgische militairen maandenlang de giftige rook in van brandend afval. Van etensresten tot uitwerpselen en autobatterijen: alles verdween in het kamp in Kandahar in zogeheten open afval-ovens. Duizenden Amerikaanse en Nederlandse soldaten schrijven er ernstige gezondheidsklachten aan toe. Het Belgische leger heeft geen weet van klachten en schermt met een eigen onderzoek. Maar dat hangt volgens experts met haken en ogen aaneen.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:Alle artikels uit de krant

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Stausens

  Merkwaardig is dat men in Nederland dat probleem al meer dan één maand geleden ontdekte. Zijn ze hier weer laat wakker geschoten. Ik wit het 'probleem' niet weglachen, maar de timing is wel opvallend.

 • johny matheeuwsens

  zo gebeurt dat in ontwikkelingslanden,wat kunnen we daar aan veranderen?

 • Eric Deleu

  Een periode in Dakar verbleven één van de meest vervuilde plaatsen op de wereld en ook zeer sterke astma opgedaan raad ik al de militairen aan contact op te nemen met UZ Leuven preventief. De pneumologieafdeling is een van de beste in de wereld.

 • Serge Aernoudt

  Daar wordt precies niet veel geluld over het klimaat. Misschien kunnen de klimaatspijbelaars eens daar gaan betogen.