Snowboarder Seppe Smits heeft maar één volle vuilzak per jaar

Seppe Smits en zijn vriendin Kaat proberen zo weinig mogelijk afval te produceren en vullen slechts een vuilniszak per jaar.
frederik beyens Seppe Smits en zijn vriendin Kaat proberen zo weinig mogelijk afval te produceren en vullen slechts een vuilniszak per jaar.
Snowboarder Seppe Smits (27) en zijn vriendin, fotografe Kaat De Malsche (27), gaan niet alleen in mei zo plasticvrij mogelijk door het leven. Al bijna een jaar zetten ze geen vuilniszak meer buiten, simpelweg omdat die niet vol raakt.

Van juli 2018 is het geleden dat er ten huize Smits- De Malsche nog een vuilniszak tegen de gevel stond. Ze hebben er wel één, maar die raakt - op wat vacht van hun huiskonijn na - niet gevuld. Het koppel maakt er een sport van om zo veel mogelijk verpakkingen te bannen. "We hebben het geluk dat we in Gent wonen, waar twee verpakkingsvrije winkels zijn", vertelt Seppe. "Pasta, bloem, havermout, noten, shampoo... ze verkopen alles in bulk en wij nemen gewoon onze eigen potten mee. Naar de bakker nemen we onze eigen broodzak mee. In het begin was het zoeken, hoor - dan arriveerden we soms met vijf potten te weinig. Maar geleidelijk wordt het een gewoonte."

'Niet moeilijk, Seppe zit altijd in het buitenland, natuurlijk heb je dan geen afval': dat kregen ze al wel eens te horen. "Maar dat klopt niet. Sinds vorige zomer was ik amper vier maanden weg. De helft van het winterseizoen miste ik door een blessure, dus ik was écht wel vaak thuis, net als Kaat."

En al die vluchten?

Seppe beseft dat zijn ecologische voetafdruk groot blijft: "Ik moet nu eenmaal vliegen voor mijn werk. Stoppen met snowboarden omdat het te vervuilend is, zou te drastisch zijn. Maar eind dit jaar wil ik graag mijn voetafdruk neutraliseren via Greentrippers, waar je een bedrag schenkt aan milieuvriendelijke projecten, evenredig met de vluchten die je deed. Kaat en ik trekken er deze zomer ook samen zo milieuvriendelijk op uit: we gaan Noorwegen verkennen met de trein en de fiets." (BCL)

Het koppel koopt zo veel mogelijk in verpakkingsvrije winkels. "Daar vullen we onze eigen zakjes en bokalen."
frederik beyens Het koppel koopt zo veel mogelijk in verpakkingsvrije winkels. "Daar vullen we onze eigen zakjes en bokalen."


Alle artikels uit de krant

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • fritz ferdinand

  Waarom voelen jullie zich allemaal aangevallen? Seppe zegt toch niet dat jullie geen plastic meer mogen gebruiken. Of sluimert er een schuldgevoel in jullie onderbuik?

 • Steven Van Westerloo

  Proficiat, maar wel heel makkelijk haalbaar als je nooit thuis bent en veel in het buitenland vertoeft!

 • Patrick Weyers

  Het is te merken dat deze mensen veel tijd hebben.

 • Jean De Grande

  Hoeveel drinkwater en energie verbruiken ze om al die potten regelmatig af te wassen? Of doen ze dat niet?

 • chris hellemans

  Dat is heel goed als je heel veel tijd hebt , en niet veel moet werken.