Slotenmakers haken af omdat justitie te traag betaalt: politie moet zelf leren inbreken

RV
De federale politie krijgt er een taak bij: bij een huiszoeking de deur zelf openprutsen. Gespecialiseerde slotenmakers haken (te) vaak af, omdat het gemakkelijk een jaar duurt voor Justitie de factuur betaalt. "Als we onze mensen een opleiding geven, kunnen we zelf onze plan trekken", zegt de federale politie.

"Zo goed als dagelijks doet de federale politie in ons land een beroep op een slotenmaker", zegt Sarah Frederickx van de persdienst van de federale politie. Precieze cijfers daarover zijn er niet, maar: "Er is elke dag wel minstens één huiszoeking waar er een slotenmaker wordt opgevorderd om een deur te openen."

Verrassen

Heel vaak kadert dit in drugsdossiers, waar de politie de verdachten stilletjes wil verrassen - in plaats van de deur in te beuken en te riskeren dat de verdachten door het lawaai naar een wapen grijpen. Het probleem is dat veel slotenmakers niet zitten te wachten op die opdrachten. "Omdat het vaak ook heel lang duurt voor Justitie de factuur betaalt", zegt Alain Bosny, bestuurslid van de Vlaamse Slotenmakers Unie (VSU). "Een jaar moeten wachten op je zuurverdiende centen: dat is voor niemand fijn. Gelukkig hangt geen enkele slotenmaker volledig af van die politie-opdrachten."

Volgens de federale politie zijn de slotenmakers in principe verplicht om hun opdracht uit te voeren als het gerecht hen opvordert. "Maar soms zeggen ze dat ze niet kunnen. Omdat ze op een andere klus zitten", zegt Frederickx. "We kunnen dat ook niet altijd controleren, omdat er gewoonweg niet genoeg tijd is. Dan zoeken we iemand anders waar we vaak mee samenwerken." Om in de toekomst geen kostbare tijd meer te verliezen, wil de federale politie in elk rechercheteam minstens één politieman of -vrouw in de politieschool laten opleiden tot slotenmaker. Vervolgens moeten zij enkele van hun collega's opleiden.

Binnen de rechercheteams zelf is niet iedereen - zacht uitgedrukt - even enthousiast. "Het is geen geheim: de politie zit nu al op zijn tandvlees. Middelen en mensen zijn er niet op overschot. Maar nu moeten we dus ook nog een opleiding volgen om te leren inbreken. Wat is het volgende? Ons omscholen tot tolk Romani, omdat er heel weinig vertalers zijn die de taal van zigeuners spreken?"

Light-opleiding

Ook Alain Bosny van de Vlaamse Slotenmakers Unie heeft zijn bedenkingen. "Wij leiden geïnteresseerde mensen zelf op. Voorwaarde bij ons is dat ze mechanisch en elektrisch een beetje uit de voeten kunnen. Dat is ook nodig. Ik schat dat het zeker twee jaar duurt voor zo iemand volledig zelfstandig kan werken." Frederickx benadrukt dat het zéker niet de bedoeling is om volleerde slotenmakers te maken van alle politiemensen. "Je moet dat zien als een soort light-opleiding. Voor noodgevallen. Als er geen slotenmaker voorhanden is en de politie snel binnen moet geraken." Bosny blijft sceptisch: "Onderschat dat niet: er bestaan vandaag heel veel verschillende sloten. Je zult als agent maar net zo'n nieuw elektrisch slot op je bord krijgen. Eerlijk, ik vind: elk zijn job. Ik ga toch ook niet het verkeer regelen omdat het in de knoop zit en ik de politie niet kan bereiken?"Alle artikels uit de krant

71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Cooks

  Het wordt tijd dat de politie hiervoor opgeleid wordt (dat kan toch niet zó lang duren) en dat zelf oplost en dat men zich niet meer op dat dievengild met zijn ongehoord hoge tarieven moet beroepen.

 • Jo Van Caenegem

  Hier in Sint Niklaas slotenmaker die 'buiten de uren' (voor 0900 uur) een slotje moest steken €946, heb de factuur nog voor mij liggen, een tweedehands slotje voor buiten! Kan het geloven met die prijzen.

 • guido vermeyen

  Wist niet dat je slotenmaker moest zijn om binnen te geraken....ik dacht dat men dat deed met zo'n ' beuker'..waarbij iemand met een volle zwaai met die beuker tegen de deur boenkt....dus nu kunnen ze dat zelf ....en nu vermaken ze dat kapotte slot ook zelf dat aan flarden ligt....goede service, veel verbetering !

 • Gustave De Greve

  Efkens navragen bij Geens; die zal even uitleggen hoe dat allemaal mogelijk is, en er zelfs bijvertellen dat er op " de korte termijn" niet veel zal veranderen.We hebben nog steeds de politiekers die we verkozen hebben en ook daar zal , zelfs op lange termijn, niets aan veranderen. Niets, maar dan ook niets werkt nog naar behoren in dit "land"

 • Danny De Graeve

  Ga langs het raam