Slaat de Anuna-moeheid toe?

Anuna De Wever op het podium van een festival in Brussel.
Photo News Anuna De Wever op het podium van een festival in Brussel.
Begin dit jaar werd Anuna De Wever nog collectief op handen gedragen bij de klimaatmarsen in Brussel, donderdag werd ze uitgejouwd. Is er sprake van 'Anuna-moeheid'? "Ze springt op elk mogelijk podium, terwijl je zo'n polariserende boodschap moet doseren", zegt een expert.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het was allicht niet de respons die Anuna De Wever had verhoopt, toen de klimaatactiviste donderdagavond tussen twee stomende dj-sets door het podium van de Boiler Room op Pukkelpop betrad. Volgens VUB-socioloog Bram Spruyt is het belangrijk om de context niet uit het oog te verliezen: "Een festival, waar altijd wel wat drank mee gemoeid is, gecombineerd met een deel jongeren dat uit is op 'keet schoppen'. En als je iemand als Anuna kan treffen, weet je ook dat je aandacht genereert en scoort bij een deel van de rechtse achterban." Communicatie-expert Fons Van Dyck (Think BBDO) wijst er ook op dat een dergelijke expliciete maatschappelijke boodschap op een festival een beetje vragen is om problemen. "Enkel de artiesten zelf komen daarmee weg op zo'n podium."

Is het echter geen teken aan de wand dat Anuna De Wever net door een deel van haar 'klimaatgeneratie' wordt uitgejoeld? Ook Greta Thunberg krijgt haar deel: de Zweedse klimaatactiviste, die momenteel met de zeilboot onderweg is naar New York, werd online onder meer een orkaan toegewenst. Er lijkt een soort Anuna- of Greta-moeheid te leven. In 'De Morgen' schreef columnist Mohamed Ouaamari gisteren nog hoe de dominante aanwezigheid van Anuna in de actualiteit "Vlaanderen collectief op de zenuwen heeft gewerkt". "Ze springt op elk mogelijk forum dat haar aangeboden wordt, terwijl je zo'n polariserende boodschap net heel erg moet doseren", zegt Van Dyck.

Ecofundamentalist

Volgens socioloog Spruyt werd de populariteit van de klimaatspijbelacties mogelijk ook overschat. "Soms leek het alsof de hele Vlaamse jeugd een beter klimaatbeleid eiste." Terwijl er natuurlijk ook een grote massa op de schoolbanken bleef, waaronder een segment dat zich sterk afzet tegen het 'klimaatvingertje'. Die groep liet haar stem niet horen in Brussel, maar duidelijk wel op Pukkelpop.

Volgens Van Dyck zit daar een belangrijke les in. "Niet iedereen is een ecofundamentalist die met gemak die goedkope citytrip bij Ryanair aan de kant schuift. De omvangrijke middenmoot aan jongeren worstelt net heel erg met het koppelen van klimaatovertuigingen aan gedrag." (MM)

Anuna De Wever.
AFP Anuna De Wever.


Alle artikels uit de krant

230 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wim De poorter

  Wat ik niet snap is hoe het kan dat mensen uit de omgeving van anuna zoals Nick Balthazar die toch zou moeten weten hoe de media werkt, niet heeft aangevoeld dat het momentum rond anuna weg is.....waarmee ik niet wil zeggeen dat de klimaatproblematiek weg is....

 • Jo Hendrik

  Ja We zijn haar beu Ze stopt niet en de bevolking wordt moe Er zijn belangrijker dingen die eerst moeten worden opgelost Zij kan niets doen aan de klimaat verandering Haar acties zijn zinloos

 • Jurgen Stockman

  Ik denk dat dit al lang toegeslagen is. Kijk maar naar de verkiezingen. Groen stervende in de peilingen af op een overwinning tot de anuna gekte losbarstte. De mensen zijn dat moe

 • Bruno De Smet

  Stop met de boodschapper te spelen want in de vakantie maanden hebben we je niet gezien op donderdag om op straat te komen. Zal zeker weer gebeuren als de school start. Met je actie s leg je het land plat maar natuurlijk ken je dat niet Nu nog vertrekken in oktober tot .... zeg dan gewoon dat je niet graag naar school gaat en je ding wil doen ook al stuit dit op veel kritiek. Media geil noemen ze dit !

 • Daniel Van Buggenhout

  Een beetje moe , neen kotsbeu blijkbaar ! Al verwonderd het mij niet dat ze daar onzinnig staat te preken om het podium , maarja , bekijk welke linkse er mee in de organisatie zit , dat zegt ook al genoeg vanwaar de wind komt , moraal van het verhaal , ze had (anunake) daar beter niet geweest , dan had al die heisa errond er helemaal niet geweest , ik heb foto’s gezien van de feestweide na het festival , gewoon lachwekkend , dus met haar aanwezigheid , heeft ze mee de feestweide vervuild !!