Simpel trucje legt watermeter stil, watermaatschappij waarschuwt: "Diefstal wordt altijd aangegeven”

Klem je twee magneten op een lopende watermeter, dan stopt die met draaien.
RV Klem je twee magneten op een lopende watermeter, dan stopt die met draaien.
Een simpel trucje met twee magneten van 60 euro kan je watermeter - en dus je factuur - makkelijk stilleggen. De Watergroep eist een gesprek met de leverancier van de bewuste meters en waarschuwt: "Een afwijking in verbruik doet bij ons altijd een alarmbel rinkelen. Waterdiefstal wordt aangegeven bij de politie."

Een Vlaming die via vrienden over de truc hoorde, deed thuis de test. In een video die hij aan onze redactie bezorgde, ziet het er doodsimpel uit. Als hij de twee magneten op de lopende watermeter klemt, stopt het mechanisme met draaien. De teller tikt niet meer, terwijl het water wel nog loopt.

De gebruikte magneten zijn een stuk krachtiger dan de gemiddelde koelkastmagneet. Toch zijn ze op het internet gemakkelijk te verkrijgen. Sommige websites vermelden zelfs dat de magneten meters kunnen vertragen: 'Let ook op als je magneten plaatst in de buurt van meters zoals watermeters (...) of andere meetapparatuur. Deze zullen onjuist beïnvloed worden (zoals: een vertraging van de meter).' Een oprechte waarschuwing of verdoken reclame? Voor 60 euro bestel je online al twee magneten die krachtig genoeg zijn om je lopende watermeter te stoppen.

Fraude

Bij De Watergroep - die meters heeft hangen in 1,3 miljoen huishoudens in 177 Vlaamse gemeentes - vallen ze uit de lucht. "Onze technici zijn deze vorm van fraude nog niet tegengekomen", zegt woordvoerster Kathleen De Schepper van De Watergroep.

De meter in de video is een recent exemplaar dat door De Watergroep wordt gebruikt. Hoeveel huishouders uitgerust zijn met dit specifieke type meter is niet bekend. "Als het écht zo gemakkelijk en goedkoop is om de meter stil te leggen, moeten we daarover in gesprek met de leverancier", zegt De Schepper. "De meters worden wel getest op magnetisme. Lichte magneten hebben geen invloed. Elke technologie is feilbaar, als je weet hoe ze werkt. Maar als zware magneten zo makkelijk te krijgen zijn, moeten we dat misschien herzien."

De Schepper wijst er wel op dat fraude met de watermeter niet onopgemerkt blijft. "Als een huishouden plots veel meer verbruikt, gaat er bij ons een alarmbel af. Bij een plotse daling gebeurt dat óók. Als wij vermoeden dat er sprake is van waterdiefstal, stelt de politie een proces-verbaal op."

Of de magneetfraude echt veel oplevert, is nog maar zeer de vraag. Een meter die het hele jaar op nul blijft staan: dat valt vroeg of laat op en levert een strafklacht op. De fraudeur riskeert bij een veroordeling hoge boetes en moet dus alsnog betalen.

Zwembad vullen

Eenmalige fraude, zoals bij het vullen van een zwembad, valt wellicht minder op. Al haalt u er amper winst uit: wie pakweg een kunststof zwembad van 1,2 meter hoog en 3 meter doorsnede wil vullen, heeft 7,4 m3 water nodig - dat kost net geen 32 euro. Het vullen van een groot zwembad kost zo'n 200 euro.

De maximale levensduur van een watermeter is zestien jaar. Daarna moet de watermaatschappij de toestellen verplicht vervangen. "We zijn ook al aan het overschakelen op digitale meters. Daar hebben magneten helemaal geen invloed op", zegt woordvoerster Kathleen De Schepper.Alle artikels uit de krant

157 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Daems

  ja bij hoger verbruik gaan er toeters en bellen af zeker ? dan kunnen ze het weer bij de gewone mens leggen en nog meer geld uit de zakken van de burger kloppen...

 • VEERLE ROBBERECHTS

  idd een alarmbel die gaat rinkelen bij een plots hoger verbruik ?? Sta mij toe hier es ferm mee te lachen ... 2 jaar geleden was er hier thuis een lek dat ik helaas te laat opmerkte, maar mijn eindfactuur van meer dan 300 euro mocht ik ferm ophoesten ....

 • Frans De Bakker

  200 euro noemt men "amper winst"?? Wat met tuinberegening? Water kost SCHANDALIG veel in België. Oorzaak en gevolg ...

 • Yvan Lindekens

  Het is al langer een probleem: We betalen ons blauw aan allerlei heffingen op water, gas, elektriciteit, aan belastingen, SZ-bijdragen, ... En toch: ondanks al dat geld hebben we nog steeds verwaarloosde wegen en brokkelbruggen, lekkende water- en gasleidingen, treinen die stilstaan als het te warm, te koud, te nat of te droog is, kerncentrales met betonrot, ... Waar gaat ONS geld eigenlijk heen?

 • Alec Verbruggen

  Ik gebruik geen leidingwater voor mijn planten, enkel evian flessenwater is goed genoeg voor hen. Ons klein zwembadje van een paar 1000 liter vul ik met grondwater, zonder teller erop natuurlijk. De rest kan me niet schelen, water genoeg, de overheid besteelt ons.