Exclusief voor abonnees

Schrijfster Luna Van Roosen (19) heeft autisme, en dat is haar grootste troef

Luna Van Roosen (19) heeft het syndroom van Asperger en ze is erg verlegen. "Maar praten en oogcontact maken gaat steeds vlotter. Door mijn boek moét ik wel."
Joel Hoylaerts / Photo News Luna Van Roosen (19) heeft het syndroom van Asperger en ze is erg verlegen. "Maar praten en oogcontact maken gaat steeds vlotter. Door mijn boek moét ik wel."
Haar fantasie is onuitputtelijk, haar brein draait aan hoog toerental en wat ze zo goed kan, verhalen verzinnen, doet ze nog het liefst ook. Zeer welkom voor een schrijfster. Maar Luna Van Roosen (19) heeft ook het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Ze vindt het moeilijk uit haar cocon te kruipen. "Met mijn eerste boek heb ik nu de mooiste drijfveer om dat toch te doen."

Je hebt 6% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:Alle artikels uit de krant

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  @Tomy Segers: Misschien moet je eerst eens een boek lezen, vooraleer je jou mening op internet gooit. Want die is enorm kwetsend voor zij die autisme hebben!

 • Benny Marcelo

  Wel Tomy Segers, Luna Van Roosen heeft waarschijnlijk hoogbegaafd autisme. Dat heeft niks te maken met dat die in 1 ding uitzonderlijk goed zijn maar wel dat die hun brein aan een razend tempo draait. Het autisme uit zich dan vooral in de omgang met andere mensen. Het rare zou zijn dat vrouwen beter met dat syndroom omgaan dan mannen en Luna is daar wel een voorbeeld van.

 • Tim De Witte

  Ik zou me, als ik jou was, Tomy Segers, maar eens wat beter informeren over autisme & bijhorende subtypes. Want zo te horen weet je er maar bitter weinig van...

 • Tomy Segers

  Als mevrouw van Roosen goed verhalen kan vertellen, een ongebreidelde fantasie heeft en creativiteit aan hoog toerental dan denk ik dat het wel meevalt met haar autisme. Of anders schort er iets aan het hele diagnosesysteem zelf (ik denk vooral dat laatste....). Autisme is één van de nieuwe rages binnen de psychiatrie om te verklaren waarom mensen niet zijn zoals de maatschappij van hen verwacht. Wat in sociaal opzicht niet past moet gestoord zijn en wat gestoord is moet een naam krijgen

 • steven marien

  Ik heb ook autisme, toen ik in mijn tijd naar buitengewoon onderwijs ging. Toen ging ik alleen met openbaar vervoer en zweeg bijna heel de dag. Of als ze niets vroegen zou ik zelfs heel de dag gezwegen hebben. Dus ik snap het wel de stap om alleen binnen te gaan is een hele overwinning. En er zal altijd wel eens iemand het boek minder goed vinden. Iedereen is nu eenmaal anders, zolang jij het maar goed vind.