Scheidsrechter Vertenten sleept Voetbalbond voor rechter

Bart Vertenten
Photonews Bart Vertenten
Bart Vertenten (31) eist een schadevergoeding van 130.000 euro van de Voetbalbond. De gewezen scheidsrechter vindt dat hij na het losbarsten van het voetbalschandaal onterecht ontslagen werd. Dat staat in een dagvaarding die procedurepleiter Hans Rieder gisteren dropte bij de bond.

Vertenten sleept de KBVB voor de arbeidsrechtbank in Brussel. Dat lekte gisteren uit en wordt bevestigd door het advocatenkantoor Rieder & Verdonck. Na de reeks huiszoekingen in oktober vorig jaar, in het kader van het voetbalschandaal, werd hij ontslagen. "Omdat het vertrouwen geschonden is." De Voetbalbond verwees in de ontslagbrief naar een perscommuniqué van het federaal parket. Daarin ging het onder meer over contacten van Vertenten met makelaar Dejan Veljkovic en over een onterecht gefloten penalty in de match Antwerp-Eupen. "Die dag is net als na andere wedstrijden een arbitragerapport opgesteld", zegt zijn advocaat Hans Rieder. "Wat blijkt? De lijnrechter en niét de scheidsrechter krijgt de schuld van die fout. Vertenten kon dat zo goed als niet zien. Verder in dat verslag: passages als 'zeer goede beslissing', 'zeer goede toepassing van de regels' en 'vijf gele kaarten correct toegekend'."

Maar toch verwees de KBVB in Vertentens ontslagbrief dus naar het communiqué van het parket over deze match. "De KBVB wist op het ogenblik dat ze meneer Vertenten ontsloegen om dringende redenen maar al te goed dat dit werd tegengesproken door feiten én door een rapport dat de bond zelf in zijn bezit had", zegt Rieder.

De contacten tussen Vertenten en Veljkovic worden in de dagvaarding weggelachen. "Men kan dat een arbiter moeilijk verwijten, als zijn oversten dit in een nog veel hogere en intensere mate deden. Toenmalig scheidsrechtersbaas Paul Allaerts ging zelf eten met Veljkovic en werkte met dezelfde boekhouder", zegt Rieder.

Meer over de zaak van Vertenten leest u in dit artikel op HLN+.Alle artikels uit de krant

31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • christiaan goossens

  Niks concreets, alleen loze verdachtmakingen zonder harde bewijzen, niet meer dan logisch dat vertenten het hier niet bij laat.

 • PHILIPPE LEEMANS

  voetbalbekendheid is een drug waar men veel voor over heeft, er zijn weinig correcte personen binnen dat wereldje & gelukkig voor hen, tilt niemand er zwaar aan; omdat ze zelf boter op hun hoofd hebben en wekelijks in de loges zitten

 • luc caels

  Grote schande, hij is niet zuiver op de graat, moet zijn ontslag maar aanvaarden.

 • Herman Thys

  Hij vraagt veel te weinig. En de rechtszaken zullen mekaar opvolgen en blijven komen tot de bondsleiders lijders zijn en weggepromoveerd worden. Grote kuis en propere handen het zal nog niet voor morgen zijn.

 • Freddy Demey

  Gans die bond en voetbal is corrupt! Allee mensen tot 400000 euro perceel betalen voor een voetballer en zoveel mensen moet honger lijden. Zoveel kinderen lopen dagelijks met vodden en in de slijk eten te zoeken. Ook die zware salarissen van politiekers die meer recepties bezoeken dan eerder wie en nog zoveel verdienen. Mensen toch!!