Recordaantal Belgen koopt flat aan de costa's, maar acht op de tien hebben geen vergunning

Thinkstock
4.400 Belgen kopen dit jaar een vakantieverblijf in Spanje - een recordaantal. Maar ze moeten opletten: acht op de tien nieuwbouwprojecten hebben nog geen bouwvergunning.

De huizenmarkt aan de costa's heeft zich definitief hersteld - meer zelfs: de bouwwerven schieten er als paddenstoelen uit de grond. Ook Belgen blijven investeren in Spanje. In de eerste helft van dit jaar kochten al 2.196 landgenoten er een vakantieverblijf, dat is 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Maar niet alles is rozengeur en maneschijn in het land van de tapas en de sangria. Het is oppassen geblazen tijdens de huizen- en appartementenjacht. "Na de crisis van 2008 heeft de huizenmarkt zich langzaam hersteld. In het begin waren de projectontwikkelaars heel voorzichtig en deden ze alles volgens het boekje - het aanbod was groter dan de vraag. Maar nu de belangstelling weer toegenomen is, dreigen toestanden van voor 2008 terug te keren", zegt Marleen De Vijt van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed.

Zij waarschuwt voor een herhaling van de doemscenario's waarbij Belgen een huis op plan kochten en een aanbetaling deden, maar uiteindelijk hun droomwoning nooit gebouwd zagen worden. "De interesse van buitenlanders is zo groot dat de projectontwikkelaars de vraag niet meer kunnen volgen. En de overheid kan de vergunningsdossiers niet bijhouden. Bouwpromotoren verkopen daarom weer - net zoals vroeger - woningen nog vóór de eerste steen is gelegd en beginnen al te bouwen voordat er een vergunning is afgeleverd. De verleiding voor de kopers is groot om 'op plan' te kopen."

Op veilig spelen

In het beste geval geeft de ontwikkelaar zelf toe dat er nog geen vergunning is en dat het gewoon even afwachten is. Maar in de meeste contracten staat het ontbreken van een toelating niet vermeld. In 8 op de 10 gevallen van nieuwbouw gaat het nu al om een woning zonder bouwvergunning. Azull start daarom een preventiecampagne. "Problemen zijn heel eenvoudig te voorkomen: laat duidelijk in het contract noteren dat de verkoop pas doorgaat als de vergunning is afgeleverd. En betaal pas een eerste schijf als je zeker bent dat ze er is. De kans dat het allemaal fout loopt, is klein. Maar als het over grote bedragen gaat, speel je beter op veilig. Laat je bovendien niet misleiden: het is niet omdat een woning in opbouw is, dat de vergunning daarom al in orde is." West-Vlaming Marnix kocht 1 van de 166 nieuw te bouwen appartementen in het project Vitta Nature in de buurt van Marbella aan de Costa del sol. "We hebben in augustus op plan gekocht. De promotor heeft toen duidelijk gezegd dat de bouwvergunning nog in aanvraag was. We hebben goede hoop dat die deze maand wordt afgeleverd. De oplevering is voor eind 2020. In de overeenkomst staat duidelijk dat we geen betaling doen zolang de vergunning er niet is."

Eind dit jaar zullen 4.400 Belgen een vakantieverblijf in Spanje hebben gekocht. "In 2008 waren er nog 'maar' 540 verkopen aan Belgen", aldus nog Marleen De Vijt. "Het aantal landgenoten die investeren op de Spaanse vastgoedmarkt blijft dus exploderen. Het record wordt elk jaar opnieuw verbroken."Alle artikels uit de krant

31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vera Wesenbeek

  @Valere, wij wonen er ook al twintig jaar sinds maart en inderdaad de zomer was dit jaar heter en de winter was kouder maar watertekort voor de bevolking ???? Nog niet meegemaakt, trouwens het giet hier op het moment

 • Bjorn Eeckhout

  En crisis dat het is!!! Amaai. De gewone werkmens mag al blij zijn om hier in België een huis(je) te kunnen kopen!

 • Peter Jansen

  Marbella aan de Costa Brava????? En dan moet je dit verhaal nog serieus nemen, denk het niet. Ook in Spanje moet alles geregeld zijn voordat ze beginnen met bouwen.

 • Eddy van Dorst

  Toch normaal als je in een ziek land woont dat je er zo snel mogelijk weg wil en dan nog ergens naartoe waar de zon schijnt in plaats van enkel taksen en lasten.

 • Bernd Vaes

  En x op de tien kunnen hun lening ervoor gewoonweg niet afbetalen.