PS schiet alle kanten uit en De Wever houdt munitie op zak

Photo News
Met een pleidooi voor een noodregering en een Brusselse coalitie met het Fransdolle DéFI, doet een zichtbaar nerveuze PS niet één maar twee openingszetten op het politieke schaakbord. Opvallend: de Vlaamse tegenzet blijft uit. Bart De Wever (N-VA) zit in een zetel en Open Vld en CD&V hoeden zich voor dé misstap.

Het leek gisteren 2014 all over again. Op een zonnige lentedag in juni verrasten PS en cdH vriend en vijand door aan te kondigen dat ze regionaal samen zouden gaan regeren, zonder de MR. Als 'de ultieme provocatie' werd die zet toen gezien, en een dag later lagen CD&V en N-VA al in elkaars armen voor het vormen van een Vlaamse regering én begon het bij Charles Michel te dagen dat alleen een federale regering met N-VA zijn carrière nog kon redden. De rest is geschiedenis.

Daar is Laurette

Deze keer zou het anders zijn. Op alle fronten luidde de voorbije weken het devies: temporiseren, niks overhaasten, geen deuren dichtslaan. Maar zie: na drie weken begint het toch te kriebelen bij de PS. Na een dag vol tegenstrijdige communicatie, kwam kroonprins Paul Magnette donderdag plots aandraven met de piste van een veelkleurig linkse noodregering om uit de federale impasse te raken. En gisteren deelde Laurette Onkelinx in Brussel mee dat ze zich niks aantrekt van de vraag van Open Vld om de MR aan boord te brengen. Voor de Franstalige as van de Brusselse regering kiest PS niet voor paars-groen maar voor Ecolo en DéFI. "Elke taalgroep zijn eigen dynamiek: ook dat is federalisme", aldus de PS.

Open Vld probeert Onkelinx nog altijd op andere gedachten te brengen - een Brusselse regering zonder Vlaamse liberalen is quasi onmogelijk - maar bij de MR maken ze zich weinig illusies. "We wisten dat Laurette ons buiten zou houden. Eigenlijk zet ze daarmee vooral Elio Di Rupo in zijn hemd, die wél probeert om federaal geen bruggen op te blazen en de informateurs hun werk te laten doen", valt bij MR te horen.

Nerveus

Maar is dat zo? Is er binnen de PS effectief een paleisrevolutie bezig, waarbij een niet zo scherp agerende voorzitter in de gracht gereden wordt door zijn secondanten Magnette en Onkelinx? Bij PS doen ze er alles aan om dat beeld te bestrijden. "Er raakt nog geen sigarettenblaadje tussen de positie van Elio en Paul", aldus fractieleider Ahmed Laaouej. "Elio zette donderdag helemaal de deur niet open voor N-VA. Zijn woorden werden verkeerd geïnterpreteerd en hij heeft zijn positie daarom direct verduidelijkt. Dat Paul vervolgens met een noodregering kwam aanzetten, is de logica zelve. N-VA wil niet met PS en ondertussen komt de brexit er wel aan." PS-coryfee Charles Picqué geeft er een iets andere uitleg aan. "Ik denk dat Magnette vond dat Elio's opening naar N-VA te vroeg kwam. Er moeten nog regionale regeringen gevormd worden. Maar iedereen beseft dat er een dag komt dat PS en N-VA elkaar wel zullen moéten in de ogen kijken."

Bij sp.a snapt men wel waarom de PS nerveus is. "Al weken wordt nogal vlotjes geschreven dat er overal regeringen van PS en MR zullen komen. Maar bij de kiezers ligt dat extreem moeilijk. Wallonië heeft links gestemd en dus wil de meerderheid een linkse regering. Vandaar dat PS er de voorbije dagen alles aan deed om PTB in het bad te trekken. Als MR al moeilijk ligt, dan geldt dat zeker voor N-VA", aldus een sp.a-bron.

't Is stil aan de overkant

Belangrijk verschil met 2014: aan Vlaamse kant blijft het voorlopig opvallend stil. Van N-VA-voorzitter Bart De Wever was er gisteren geen spoor. Bereidt de Vlaamse informateur in alle stilte een snelle Vlaamse tegenzet voor? Niet meteen, vingen wij gisteren op. "Waarom zou hij? Hij zit in een zetel. Voor een nieuwe Vlaamse regering is N-VA incontournable en voor de lopende zaken is de vorige coalitie nog krachtig genoeg. Ondertussen kan hij rustig rondjes draaien met Vlaams Belang en wachten tot CD&V of Open Vld in de fout gaat", aldus een topper uit de 'Zweedse coalitie'.

Bij CD&V en Open Vld hoeden ze zich voor die misstap: gisteren stuurden Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) Magnette direct wandelen. Vooral voor CD&V is er veel aan gelegen om in de Vlaamse regering te blijven, nu cdH federaal voor de oppositie heeft gekozen. En ergens leeft nog altijd de vrees dat De Wever alsnog met sp.a komt aandraven.Alle artikels uit de krant

26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diana De Wit

  Door het stilzwijgen te behouden bewijst Bart De Wever eens te meer hoever hij boven al die kwiebussen uitsteekt!

 • Marc Baeyens

  De Wever is een toppoliticus. Hij houdt de belangen van zijn volk (Vlaanderen en België) voor ogen, niet zijn eigen belangen. Wat de trado's steevast niet kunnen laten. Vandaar de afbrokkelende geloofwaardigheid en steun van de kiezers. Door eerlijk te communiceren en zijn woord te houden, komt men het verst.

 • Erwin Jacobs

  Beste Rosanne Van Daele, is er een bron die uw stelling kan bevestigen? Uw beide duimen zijn voor mij geen geloofwaardige bronnen.PS en Défi samen in BXL, opruiende taal van Magnette en Laurette Mtraillete. Confederalsime zou nog wel eens uit een heel onverwachte hoek kunnen komen!

 • Eric Beirens

  Bart, Theo, Jan, Ben & Co gaan jullie er voor !!!! De toekomst van Vlaanderen ligt in jullie handen.....

 • Mieke Loots

  Bartje, doe rustig verder en laat de rest maar vechten voor een been... Ge weet wie er met één gaat. :-)))