PS en N-VA keken elkaar al in de ogen

Bart De Wever en Elio Di Rupo, hier samen op de foto in 2014.
photo_news Bart De Wever en Elio Di Rupo, hier samen op de foto in 2014.
PS en N-VA hebben elkaar onlangs in de ogen gekeken. Officieel ging het om een ontmoeting tussen de formateurs van de regionale regeringen, Jan Jambon (N-VA) en Elio Di Rupo (PS). Maar Bart De Wever, Theo Francken en Paul Magnette schoven ook aan voor het federale onderonsje.

Twee rondetafelgesprekken met alle partijen (behalve Ecolo en cdH) konden informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders forceren. Maar onder de waterlijn bewoog er veel meer dan tot nog toe naar boven kwam. Elio Di Rupo zei gisteren dat hij een gesprek met N-VA niet uitsluit, tenzij het over confederalisme gaat. Hij maakte dus opnieuw een opening. Maar de PS-voorzitter hééft zijn N-VA-collega onlangs al diep in de ogen gekeken. 

Reynders en Vande Lanotte brachten de formateurs van de regionale regeringen samen. Naast Jan Jambon (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) schoven ook N-VA-voorzitter Bart De Wever, federaal N-VA-onderhandelaar Theo Francken en PS-kopstuk Paul Magnette mee aan tafel. Dat er over meer dan de regionale regeringen werd gesproken, is nogal wiedes. Gloort er hoop aan de horizon? Dat moet nog blijken, maar het is toch al een eerste stap.

Informateurs Reynders en Vande Lanotte krijgen van de koning extra tijd - tot begin oktober - om een paars-gele coalitie in de steigers te krijgen. Het duo werkt de komende weken over bepaalde thema's, zoals migratie, werkgelegenheid en pensioenen, concrete voorstellen uit en zal die aan de zes overgebleven partijen voorleggen. Zes, niet langer zeven: Groen ligt niet alleen uit de Vlaamse, maar voorlopig ook uit de federale formatie.Alle artikels uit de krant

147 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  @André Herbots "A.De Vries houdt er het zot mee." Inderdaad, bedrijven centraliseren zich om de kosten te drukken en zetten daar, opdat dit zou slagen, intelligente mensen voor in. Daarentegen België splitst (bevoegheden) meer en meer én zet daar wat roepers voor in met als gevolg dat noch federaal, nog Vlaams,... er iets goed van bakt (behalve grote schulden). Wat leren we daar uit ?

 • Hendrik Goris

  Het enige wat nog realistisch is bij de uitspraken, die confederalisme in het belachelijke trekken, is twee stadsstaten bijmaken. Gent met 250K inwoners en Antwerpen met 500K, beide, de bevoegdheden erbij geven die nu naar de provincie gaan. Het hoeft niet per se voor mij, maar het zou kunnen werken. Nu is Vlaanderen ondanks zijn meerderheid altijd in de minderheid bij de huidige 3 gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Voor de rest ben ik niet bang dat Limburg zich zou (moeten) afsplitsen!

 • Maria de swert

  Ik denk dat die heren niet goed beseffen , of het interesseert geen bal hun loon loopt toch door , in wat voor een situatie ons land zich momenteel bevindt , geen regering , miljarden schuld en ieder departement vraagt meer geld , problemen op alle domeinen en nu gaan ze voor het eerst samenzitten , we zouden eens met zen allen op straat moeten komen , maar daar liggen die zelfs niet wakker van denk ik !!!

 • lucien Noreilde

  armoe zaaiers aan het bewind na zovele jaren nog altijd niet in staat voor eigen bevolking te voorzien van minimale sociale zekerheid , gesteund door traditionele Vlaamse partijen die oppositie voeren in regering om mislukking en zelf behoud

 • André Herbots

  A.De Vries houdt er het zot mee.