Proximus moet deze week koorddansen

Morgen vinden twee belangrijke vergaderingen plaats: één over het sociaal overleg en één over de nieuwe CEO.
BELGA Morgen vinden twee belangrijke vergaderingen plaats: één over het sociaal overleg en één over de nieuwe CEO.
Terwijl het sociaal overleg uitmondt in rebellie, staat Proximus dicht bij de keuze van zijn volgende topman of -vrouw. Het overheidsbedrijf is bezig aan een evenwichtsoefening.

De kans dat u deze week nog een paar keer over Proximus leest in deze krantentabellen, is groot. Morgen vinden twee belangrijke vergaderingen op één dag plaats. Eerst zullen de twee grootste (van drie) vakbonden de voorwaarden van het sociaal plan wegstemmen dat onder meer 250 naakte ontslagen zou veroorzaken. Eind vorig jaar werkten ruim 13.000 mensen bij het Belgische telecombedrijf. Zowel de socialistische als de christelijke vakbond heeft zijn leden laten stemmen over wat op tafel ligt, en het resultaat was niet eens kantje boord. De militanten zijn tegen en zullen vandaag acties voeren bij enkele grote kantoren van Proximus. Morgen staan ze schouder aan schouder aan de voet van de Proximustorens, terwijl hun afgevaardigden formeel zullen afkeuren wat op tafel ligt.

Shortlist

Op dezelfde plaats werd CEO Dominique Leroy uitgezwaaid toen ze in september onder druk van de vakbonden vertrok. Normaal had Leroy haar termijn uitgedaan, om pas volgende week in Rotterdam te beginnen als CEO van de Nederlandse sectorgenoot KPN. Maar omdat het lopende sociaal overleg zo'n zware dobber was, spraken de vakbonden liever met iemand die daarna nog aan boord bleef tijdens de uitvoering.

Ook morgen komt de veertienkoppige raad van bestuur samen. Vijf mensen daarvan vormen het remuneratie- en benoemingscomité, dat iemand naar voren kan schuiven uit de shortlist van kandidaten om Leroy te vervangen.

Enkele namen die al in de gespecialiseerde pers verschenen, zijn Bernard Gustin (ex-CEO Brussels Airlines), Grégoire Dallemagne (CEO van energieproducent Luminus), Bernard Delvaux (CEO van het Waalse Sonaca, dat vliegtuigonderdelen maakt) en Guillaume Boutin (hoofd van de consumentenafdeling van Proximus).

Tussenpaus

Volgens 'De Tijd' staat financieel directrice en huidig interim-CEO Sandrine Dufour logischerwijs ook op de lijst. Maar als tussenpaus maakte ze zich niet populair bij de bonden. Boutin zou dan weer in poleposition liggen. Net als Dufour en vroeger Leroy heeft hij al een bureau op de 27ste verdieping van het Proximusgebouw in Brussel. Daar belandde hij nog maar twee jaar geleden, na een carrière in zijn thuisland Frankrijk bij Canal+. Daarvoor werkte hij een kleine 12 jaar bij SFR. Voluit is dat Société Française de Radiotéléphonie, zeg maar het plaatselijke Proximus.

Het logo van Proximus.
Photo News Het logo van Proximus.


Alle artikels uit de krant

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Joske Vermeulen

    Een duidelijke meerderheid. Lol. 55 procent. En 90 procent wist niet eens waarom ze stemden

  • willem merken

    De top is te zwaar, de vakbonden verzieken de boel. Geen probleem om die onnuttige 250 man/vrouw te vinden.