Premie voor langdurig werklozen slaat niet aan

Philippe Muyters.
BELGA Philippe Muyters.
Een premie van 3.000 euro leidt amper langdurig werkzoekenden naar een nieuwe job. "Voorspelbaar", reageert bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA).

Het aantal langdurig werkzoekenden in Vlaanderen zakte de voorbije twee jaar van 67.000 naar zowat 60.000. Een daling van zo'n 5% per jaar, wat minder is dan de algemene daling van het aantal werkzoekenden. Nochtans werkte minister van Werk Muyters in 2017 een financiële stimulus uit: bedrijven die een langdurig werkloze in dienst nemen, krijgen na drie maanden 1.250 euro en na een vol jaar tewerkstelling nog eens 3.000 euro.

De Vlaamse regering trok voor de maatregel een budget van 10 miljoen euro uit. Maar dat blijkt geen succes: in 2017 werden amper 791 premies toegekend, in 2018 902, vernam Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) van Muyters. Van die 10 miljoen wordt amper 1 miljoen gebruikt. "Nochtans werden er wel veel meer premies aangevraagd: 2.396 in 2018. Maar het grootste deel werd geweigerd, veelal omdat de werkzoekende niet in aanmerking kwam. Dit toont dat er veel meer moet worden ingezet op communicatie", aldus Bothuyne.

Lastenverlaging

Muyters reageert niet verbaasd. "Die premie is er gekomen op vraag van de sociale partners en CD&V. Wij hebben altijd gezegd dat geld bedrijven niet zou over de streep trekken, maar wel wijkwerking en opleidingen op de werkvloer. Langdurig werklozen komen vooral niet aan de bak omdat ze al zo lang van de arbeidsmarkt weg zijn." Bothuyne gaat niet helemaal akkoord. "Wij stelden een lastenverlaging voor, het idee van een premie kwam van Muyters. Voor ons moeten de beide gebeuren: een lastenverlaging én goeie opleiding en begeleiding."Alle artikels uit de krant

48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leonarda Van Opbroecke

  Aan alle politici. Ga eens 1 maand incognito op een interimkantoor werken als uitzendconsulent als test. Dan kan je pas beginnen met oplossingen te zoeken en weet je ineens wat zich werkelijk afspeelt ipv veronderstellingen te maken

 • Heidi Dilis

  Als ze eens een keer zorgen voor leefbaar werk en een gezonden balans tussen werk en privéleven, dan zullen er meer werkzoekenden werk vinden. Als iemand in erbarmelijke omstandigheden moeten werken en men steeds het maximum eist, zal die sneller uitvallen. En probeer ook maar eens werk te vinden, als je niet meer 100 procent mee kunt. Je wordt nog niet eens aangenomen, ondanks de sollicitatieopleidingen van de VDAB.

 • karin verwimp

  Langdurig werklozen zijn ofwel 50plussers en die zijn bij de meeste bedrijven niet welkom, ofwel profiteurs die niet willen werken en daar heeft de werkgever niks aan.

 • Leopold Vanhoof

  Premies werken nooit en zorgen enkel voor ongelijkheden en oneerlijke concurrentie.

 • Eddy van Dorst

  Begin eens met de werkloze hun rekeningen na te gaan en je zult beseffen dat een groot deel zéker niet officieel wil gaan werken.