Portret: Erik Van der Paal, de meester-fikser die de Antwerpse politiek doet wankelen

Van der Paal - amper op foto te vinden - verwelkomt Annick De Ridder (N-VA)op zijn feestje in restaurant 't Fornuis.
Apache Van der Paal - amper op foto te vinden - verwelkomt Annick De Ridder (N-VA)op zijn feestje in restaurant 't Fornuis.
Je ziet hem nergens en bijna niemand kan er een gezicht op plakken. Tóch doet hij zomaar op z'n eentje de hele Antwerpse politiek wankelen. Z'n naam: ErikVan der Paal (45). Maar wie is de man voor wie politici diepe buigingen maken? Op wiens feestjes politieke aartsvijanden samen het glas heffen? Alvast is hij dit. Allesfikser. En allemans vriend.

Even recapituleren. 20 oktober 2017. In sterrenrestaurant 't Fornuis staat tv-chef Johan Segers in de potten te roeren. Eén van zijn vaste klanten heeft de bovenverdieping afgehuurd voor een feestje waar zo'n vijftig mensen naartoe komen. Segers kiest voor een assortiment van hapjes. Er is ook cola zero.

In het 'struikgewas' ligt die vrijdagmiddag een reporter van nieuwssite Apache. De beelden gaan het land rond. Ze tonen het bijna-voltallige Antwerpse schepencollege. Én N-VA én CD&V én MR én PS zijn er. Merkwaardig. Temeer omdat de man die het feestje geeft Erik Van der Paal is, een vastgoedbons die aast op een belangrijke bouwvergunning.

De gevolgen zijn niet min. Groen komt met een klacht, De Wever is "verdrietig", Tom Meeuws (sp.a) wordt op het matje geroepen en zelfs Freya Piryns (Groen) moet het in de nasleep uitleggen omdat ze op een privéfeest van Van der Paal in Schoten was. Het stadhuis davert op z'n grondvesten en het komt door één man: de almachtige Erik Van der Paal.

Je hebt 29% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant