Portret: Erik Van der Paal, de meester-fikser die de Antwerpse politiek doet wankelen

Van der Paal - amper op foto te vinden - verwelkomt Annick De Ridder (N-VA)op zijn feestje in restaurant 't Fornuis.
Apache Van der Paal - amper op foto te vinden - verwelkomt Annick De Ridder (N-VA)op zijn feestje in restaurant 't Fornuis.
Je ziet hem nergens en bijna niemand kan er een gezicht op plakken. Tóch doet hij zomaar op z'n eentje de hele Antwerpse politiek wankelen. Z'n naam: ErikVan der Paal (45). Maar wie is de man voor wie politici diepe buigingen maken? Op wiens feestjes politieke aartsvijanden samen het glas heffen? Alvast is hij dit. Allesfikser. En allemans vriend.

Even recapituleren. 20 oktober 2017. In sterrenrestaurant 't Fornuis staat tv-chef Johan Segers in de potten te roeren. Eén van zijn vaste klanten heeft de bovenverdieping afgehuurd voor een feestje waar zo'n vijftig mensen naartoe komen. Segers kiest voor een assortiment van hapjes. Er is ook cola zero.

In het 'struikgewas' ligt die vrijdagmiddag een reporter van nieuwssite Apache. De beelden gaan het land rond. Ze tonen het bijna-voltallige Antwerpse schepencollege. Én N-VA én CD&V én MR én PS zijn er. Merkwaardig. Temeer omdat de man die het feestje geeft Erik Van der Paal is, een vastgoedbons die aast op een belangrijke bouwvergunning.

De gevolgen zijn niet min. Groen komt met een klacht, De Wever is "verdrietig", Tom Meeuws (sp.a) wordt op het matje geroepen en zelfs Freya Piryns (Groen) moet het in de nasleep uitleggen omdat ze op een privéfeest van Van der Paal in Schoten was. Het stadhuis davert op z'n grondvesten en het komt door één man: de almachtige Erik Van der Paal.

Je hebt 29% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • WILLY ZACHEL

  De enige goede politici zijn politici die op het kerkhof begraven zijn

 • Jean Paul Peelos

  De politiek doet aan PAALdansen. Maar dat wisten we al lang.

 • Ian Vandenbossche

  Op de slachthuissite zullen alvast enkele bp’s (=bekende politici) een studiotje hebben. Mooi uitzicht op de overkoepelde ring. By the way, wanneer feestje bij ondernemers die dat koepeltje mogen bouwen?

 • Marco Maerten

  De Wever en bouwlobby...staan nu mooi voor PAAL...

 • Rosanne Van Daele

  wie is nu de baas : De Wever of dienen Erik van der Paal ? Wever heeft wellicht nog een eenvoudige bijverdienste gevonden....