Politie laat agenten al jaren giftig water drinken

Het kraanwater van drie Brusselse politiekazernes blijkt te veel lood te bevatten.
thinkstock Het kraanwater van drie Brusselse politiekazernes blijkt te veel lood te bevatten.
Het politiepersoneel van drie Brusselse kazernes vreest voor zijn gezondheid, nu uit metingen blijkt dat er in het kraantjeswater giftige stoffen zitten. Zo is het loodgehalte 13 keer hoger dan de Europese norm toelaat.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Begin juni nam een extern bedrijf stalen van 43 waterkraantjes in drie uitgeleefde kazernes van de federale politie in het Brusselse: kazerne Geruzet, De Witte De Haelen en kwartier Kroon. De politie noemde de resultaten achteraf "bevredigend". Naar het personeel communiceerde de top over "drie probleempjes": twee stalen met te veel lood en een derde met te veel ijzer.

Intussen zijn alle resultaten uitgelekt. "De Europese norm wordt veel vaker overschreden dan toegegeven", zegt Marc Duplessis van ACOD Politie. Het personeel en de bonden tonen zich vooral bezorgd over het vele lood in het leidingwater. Er zit tot 13 keer meer lood in dan toegestaan. "Het personeel drinkt al jaren van dat water en zet er meerdere keren per dag koffie mee", aldus de vakbondsman. "Eigenlijk vergiftigt de federale politie al jaren haar eigen personeel."

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) waarschuwt voor een langdurige blootstelling aan te veel lood: "Het kan bloedarmoede veroorzaken, is slecht voor de nieren en het maakt het skelet brozer."

De politie erkent het probleem en zegt dat ze er bij de Regie der Gebouwen, eigenaar van de kazernes, op aandringt om de oude loden leidingen te vervangen. Toch is paniek nergens voor nodig, klinkt het: "Er hangen affiches en stickers waarop staat dat het personeel niet meer van de kraan mag drinken."

Lees het hele verhaal in HLN+: “Het kraantjeswater in álle politiekazernes in België moet zo snel mogelijk worden onderzocht” Alle artikels uit de krant

120 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Valgaern

  Johan, het is drinkwater. En je zou er van verschieten hoeveel mensen er van drinken. Of koffiemachines die erop aangesloten zijn. Dus wel een beetje kortzichtig om enkel met jezelf te vergelijken.

 • PLANCKAERT Johan

  iedereen drinkt toch water uit flessen, de kraan is om je te wassen en tanden te poetsen. Moeten er dus geen heisa van maken.

 • Bob Fréson

  Als ik hier zie wat mijn filter tegenhoudt aan vuil en viezigheid in het drinkwater, dan weet het wel. Ik moet mijn filter 3 tot 4 keer per jaar reinigen en spoelen. En zeggen dat ik één van de weinigen ben hier op straat die een filter heeft laten installeren op het drinkwater. Wat een viezigheid krijgen mijn buren dan naar binnen als die water drinken zonder filter.

 • carlos caballero

  met een simpele waterfilter kan het water perfect gedronken worden, vraagt wel een beetje onderhoud.

 • Coen Geurts

  Je wil niet weten wat er in de steden nog verborgen ligt aan leidingen, en dan ook nog de lekken. De helft van het opgepompte water stroomt weg via lekken. En wij maar besparen op ons verbruik!!