Politie dreigt met staking tijdens Gentse Feesten

Agentes aan het werk op de Gentse Feesten.
Wannes Nimmegeers Agentes aan het werk op de Gentse Feesten.
De lokale politie van Gent dreigt het werk neer te leggen tijdens de Gentse Feesten. Ze eisen dringend extra aanwervingen, omdat het personeelstekort er nu al jaren aansleept en zelfs verergert.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

ACOD, VSOA, ACV Politie en NSPV dienen een gemeenschappelijke stakingsaanzegging in voor de Gentse politie, die loopt van 1 juli tot en met 30 september. “Die periode beslaat ook de Gentse Feesten, van 19 tot en met 28 juli, en da’s niet toevallig”, geeft Joery Dehaes van ACV Politie toe. “Zo kunnen we meer druk zetten.” Alles draait om het structurele personeelstekort. Dat klaagden de vakbonden al meerdere keren aan bij de bevoegde ministers. Aanwervingen gebeurden de voorbije jaren telkens minimaal. Het aantal operationele politiemensen steeg amper. Op papier zou het kader van de politiezone Gent 1.178 mensen moeten tellen. Door besparingen ligt dat cijfer echter al jaren op 1.099. En zelfs dat aantal wordt niet gehaald: in de praktijk zijn er nóg 30 politiemensen minder. “Dat tekort zal alleen toenemen, door collega’s die met pensioen gaan of die uitkijken naar een andere job”, zegt Dehaes.

De bonden hebben het over shiften van meer dan 12 uur en diensten die gebeuren op basis van vrijwilligheid. “De politiemensen kunnen amper verlof of recup nemen. Bij de interventiedienst is de weigering van verlof eerder regel dan uitzondering. Zélfs als het meer dan 6 maanden vooraf wordt aangevraagd en buiten de normale verlofperiodes valt.”

De bonden eisen op korte termijn de nodige aanwervingen om het kader volledig in te vullen. Op middellange termijn willen ze een korps dat in evenwicht is met de werklast. Ze eisen ook dat het personeel weer recup en verlof kan nemen. De politie zal vanavond voor de Gentse gemeenteraad actievoeren om de situatie aan te klagen.

Op de Gentse Feesten worden elke dag zo’n 300 agenten ingezet - het exacte aantal blijft om veiligheidsredenen geheim. Vorig jaar waren er 1,3 miljoen bezoekers. De politie moest tussenkomen bij 73 vechtpartijen en betrapte 813 wildplassers.Alle artikels uit de krant

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Shiften van 12 u, verlof niet kunnen opnemen etcetera : voor mij kan dit dus niet. Er moet in Gent een evenwicht zijn tussen de druk opvoeren op de politie en de deuren openzetten. Ik sta achter die staking.

 • ROBERT GERTS

  Zoals hieronder reeds gezegd: haal de matrak en tazer terug boven, zoals de rijkswacht vroeger. Nu krijgen ze slaag van allochtone pubers, en als ze zich verweren, word dat door 20 gsm’s gefilmd, en hoort men roepen van :”hé, laat die los. Hij is maar 14 jaar”.......Yep, maar wel in het gezicht van agenten spuwen! Justitie ontkent, maar in Vlaanderen zijn al HEEL WAT no-go zones! Daar heersen de criminelen!

 • Oberyn Martell

  Goed idee, laat die feesten gewoon eens doorgaan zonder toezicht van welke aard ook. De aard van de mens, vooral de dronken mens, zal dat feest zo uit de hand doen lopen met tonnen schade en wangedrag tot gevolg. Ze zullen volgend jaar dan wel genoeg mensen en middelen tot hun beschikking krijgen om het correct te beheersen.

 • johan vankeirs

  Ik zal ze geen ongelijk geven want onze politie mensen zijn voor de politiekers het vuil van de straat geworden.Er worden meer onderzoeken gedaan naar het werk van politiemensen dan naar misdadigers.SChandelijk als men weet dat onze politie nog de enigen zijn die onze vrijheid en democratie beschermen.

 • Jo Hendrik

  Ik kan hun begrijpen, maar de incompetente regering van de afgelopen 5 jaar heeft dit allemaal zover laten komen of niet soms ?