Plots twijfels over sp.a in Antwerps bestuur

Tom Meeuws en Bart De Wever. Archieffoto.
Photo News Tom Meeuws en Bart De Wever. Archieffoto.
Steeds meer Antwerpse sp.a'ers stellen het voortbestaan van de coalitie met N-VA in vraag. In zijn Vlaamse startnota stelde Bart De Wever voor om de financiering van beloofde sociale woningen te schrappen. Exact het tegenovergestelde van wat hij in Antwerpen beloofde. Daar voelen de socialisten zich gerold. Tom Meeuws reageerde nog niet.

"Als N-VA straks echt een bar, asociaal beleid wil doordrukken in Vlaanderen, vormt dat een probleem in Antwerpen. Dat is zeker. Dan moet je als partij overwegen om het bestuur te verlaten", vertelt oud-burgemeester Bob Cools (sp.a) in een interview met 'De Morgen'. 

Aanleiding: in de startnota van Bart De Wever (N-VA), die als uitgangspunt dient voor de centrumrechtse regering Jambon I, staat onder meer dat grote steden zoals Antwerpen, Gent en Mechelen binnenkort geen geld meer krijgen voor de bouw van extra sociale woningen. Maar: in zijn Antwerps bestuursakkoord met sp.a beloofde De Wever de komst van 5.000 extra sociale woningen, weliswaar met een zinnetje erbij: als de Vlaamse financiering wordt behouden. Een aanzienlijk deel van de Antwerpse afdeling voelt zich nu gerold. "Heel wat leden waren tegen een coalitie met N-VA. De belofte om 5.000 extra sociale woningen te bouwen, was misschien wel het belangrijkste argument om een samenwerking toch een kans te geven", reageert een lokale socialist.

Cools vindt dat er zo snel mogelijk een ledenvergadering moet worden bijeengeroepen. Schepen Tom Meeuws, de lokale sp.a-voorzitter, was niet bereikbaar voor commentaar. De nationale sp.a wacht af. Ze rekenen erop dat CD&V en Open Vld de startnota van De Wever nog zullen afzwakken tijdens de formele onderhandelingen.Alle artikels uit de krant

59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mariotti Antonio

  Dat komt ervan als (socialisten) met de NVA in zee gaan, hoe dom kan je zijn als partij , nog niet genoeg leden verloren zeker bij de SPA ?

 • Roger Geens

  De Wever schrapt de bouw van sociale woningen in Antwerpen ,terwijl de Vlaamse "bouwmeester " de mensen aanzet om in de steden te gaan wonen ,omdat hij op die manier alleen bemiddelde mensen aantrekt en dat terwijl veel bemiddeld /rijk worden door het verhuren van halve krotten voor veel geld .

 • dretie munkies

  Wat nog maar eens bewijst dat NVA geen betrouwbare partner is om mee te regeren !

 • Liliane Delcaert

  De N-VA is veel beloven , vandaag wit en morgen zwart verkondigen - weten het altijd beter en alle voorstellen van andere zijn nooit goed - en alles is fout van voorgaande regeringen . Hoe kunnen ze geloofwaardig blijven ?om nog te zwijgen over hun arrogantie . Jullie willen en maken België stuk -

 • Marc Camp

  @Paul Philippaerts. Alles gratis? Betalen we niet genoeg belastingen om er iets van terug te krijgen? Of zijn het alleend e bedrijven die iets van jou GRATIS mogen hebben, zoals subsidies! Trouwens wil je geen gratis, doe dan ook geen beroep op belastingsvermindering, want die krijg je ook gratis. En koop in de winkel ook geen 2+1, want das ook gratis (?)