Exclusief voor abonnees

Planckendael neemt al te kritische bezoeker abonnement af: "Gaan ze misschien 'most wanted'-foto aan ingang hangen?"

Stijn Vekemans was iets te enthousiast in zijn advies aan de verzorgers en mails aan het management.
Stijn Vekemans was iets te enthousiast in zijn advies aan de verzorgers en mails aan het management.
Na het stadionverbod is er nu ook het dierentuinverbod. Een man uit Putte is niet langer welkom in de Zoo en Planckendael. Zijn abonnement is eenzijdig opgezegd, omdat hij de verzorgers herhaaldelijk beledigd zou hebben. Na de dood van drie olifanten ging het van kwaad naar erger. "Ik wilde alleen een beter leven voor die dieren."

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) heeft Stijn Vekemans (38) een aangetekende brief gestuurd om hem mee te delen dat hij niet langer welkom is in de Zoo en Planckendael. Het abonnementsgeld voor de resterende dagen krijgt hij teruggestort. "Gaan ze misschien een 'most wanted'-foto aan de ingang hangen?", reageert de man laconiek. "Als ze me niet meer binnenlaten, dan is dat maar zo. Maar ik zal het blijven opnemen voor olifanten in het algemeen. Ik geef de strijd niet op."

"Via zelfstudie en bezoekjes aan Europese en Aziatische dierenparken heb ik heel wat over olifanten geleerd. Al drie jaar stuur ik kritische mails naar Planckendael. Zo maakte ik me zorgen over het feit dat Phyo Phyo aan het afvallen was. Het management hield vol dat er niets mis was met de mama van Kai-Mook en liet haar zelfs verder meedoen aan kweekprogramma's. Ik heb daarover nooit openbaar kritiek geuit, tot in één maand tijd drie olifanten gestorven zijn. Toen is de bom voor mij gebarsten. 'Phyo Phyo is bezweken aan nierfalen. Dat ontstaat niet plots', schreef ik op de Facebook-pagina van Planckendael. 'Waarom hebben jullie dan altijd beweerd dat er niets mis was met haar gezondheid?' En dat pikt men blijkbaar niet."

Kassa's rinkelenAlle artikels uit de krant

43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart De keuster

  Via zelfstudie , haha en die gaat mensen met een jarenlange opleiding de les spellen , weer ene die denkt dat ge slim wordt van suske en wiske te lezen.

 • Knaeps Daniel

  In Planckendaal zou men beter lessen trekken uit het gebeuren en een beetje respect opbrengen voor mensen gelijk Stijn Vekemans, die het goed menen.

 • Otto Brandt

  Als hij de olifanten wil beschermen dan moet hij maar naar Afrika gaan, want daar is het te doen, Hier zijn die dieren nog beschermd, In Afrika slacht men ze af voor het ivoor.

 • sophie adam

  Deze man heeft enkel het beste voor met de dieren en laat zijn stem horen. Laag gevallen om hem uit te schelden achter jullie smartphone! Iedereen zou beter wat meer inzitten met dieren dan oogkleppen op te zetten

 • Katja Schraudy

  @Vince Jansen, en wij bezoeken door heel Europa wormenwinkels. Het is erg, zielig, maar de diertjes zijn gelukkig.