Exclusief voor abonnees

Pendelen na corona doen we liever met (elektrische) fiets: "Openbaar vervoer is de grote verliezer"

Mensen stappen met mondkapjes op en met acht voor social distancing in een tram in Gent. Archiefbeeld.
Jan De Meuleneir / Photo News Mensen stappen met mondkapjes op en met acht voor social distancing in een tram in Gent. Archiefbeeld.
Opnieuw met de trein, tram of bus naar het werk? We hebben er sinds corona niet veel zin meer in. De Vrije Universiteit Brussel onderzocht de impact van de coronamaatregelen op ons verplaatsingsgedrag. "Het openbaar vervoer is de grote verliezer." Ons voornemen: meer te voet en met de (elektrische) fiets naar kantoor gaan.

Je hebt 8% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Denijs

  Het gaat vaak ook sneller met de fiets. Als ons openbaar vervoer stipter en comfortabeler was geweest dan waren er geen verliezers.

 • geert schellemans

  Een keer de fiets, misschien twee keer en dan neemt men de auto. In het begin nog minder files en de gewoonte is gebouwd. Grote winnaar: de auto en dus de staatskas voor accijnzen. Nog grotere winnaar: de verkopers van fietsen die gaan staan te roesten. Grote verliezer: de belastingsbetaler die voor de bijpassend van de factuur van nmbs en lijn mag zorgen.

 • Mike Bemelmans

  Openbaar vervoer en treinen en zo mag men gerust afschaffen nu. Beton erover en mooie en nieuwe snelwegen bouwen. Elk in zijn eigen bubbel zonder virussen overal zonder files. Het nieuwe utopia.

 • Degeest Etienne

  Als vaste dagelijkse busgebruiker is het alvast geen lachertje momenteel om een rit van bijna 1 uur met het nodige mondmasker te doen in een opgewarmde bus waar de airco of de nodige verluchting het zeer vaak te wensen over laat. 's Morgens is dit oké, maar in de namiddag, en zeker bij deze temperaturen, is het vaak een uitdaging.

 • Danielle Duym

  Zijn ze daar weer met hun fietsen. Het begint een beetje afgzaagd te worden.