Mensen stappen met mondkapjes op en met acht voor social distancing in een tram in Gent. Archiefbeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Mensen stappen met mondkapjes op en met acht voor social distancing in een tram in Gent. Archiefbeeld. © Jan De Meuleneir / Photo News

Pendelen na corona doen we liever met (elektrische) fiets: "Openbaar vervoer is de grote verliezer"

Opnieuw met de trein, tram of bus naar het werk? We hebben er sinds corona niet veel zin meer in. De Vrije Universiteit Brussel onderzocht de impact van de coronamaatregelen op ons verplaatsingsgedrag. "Het openbaar vervoer is de grote verliezer." Ons voornemen: meer te voet en met de (elektrische) fiets naar kantoor gaan.

18 reacties

 • Jef Denijs

  11 maanden geleden
  Het gaat vaak ook sneller met de fiets. Als ons openbaar vervoer stipter en comfortabeler was geweest dan waren er geen verliezers.
 • geert schellemans

  12 maanden geleden
  Een keer de fiets, misschien twee keer en dan neemt men de auto. In het begin nog minder files en de gewoonte is gebouwd. Grote winnaar: de auto en dus de staatskas voor accijnzen. Nog grotere winnaar: de verkopers van fietsen die gaan staan te roesten. Grote verliezer: de belastingsbetaler die voor de bijpassend van de factuur van nmbs en lijn mag zorgen.
 • Foefounet Bouchaba

  12 maanden geleden
  Openbaar vervoer en treinen en zo mag men gerust afschaffen nu. Beton erover en mooie en nieuwe snelwegen bouwen. Elk in zijn eigen bubbel zonder virussen overal zonder files. Het nieuwe utopia.
 • Degeest Etienne

  12 maanden geleden
  Als vaste dagelijkse busgebruiker is het alvast geen lachertje momenteel om een rit van bijna 1 uur met het nodige mondmasker te doen in een opgewarmde bus waar de airco of de nodige verluchting het zeer vaak te wensen over laat. 's Morgens is dit oké, maar in de namiddag, en zeker bij deze temperaturen, is het vaak een uitdaging.
 • Danielle Duym

  12 maanden geleden
  Zijn ze daar weer met hun fietsen. Het begint een beetje afgzaagd te worden.
 1. Ervaren IT'er geeft raad aan starters: "Tijdens sollicitaties heb ik geregeld gevraagd of ik mijn toekomstige collega’s mocht ontmoeten"
  Jobs

  Ervaren IT'er geeft raad aan starters: "Tijdens sollicita­ties heb ik geregeld gevraagd of ik mijn toekomsti­ge collega’s mocht ontmoeten"

  Guido Maes werkt al meer dan dertig jaar in de informaticasector. De laatste twintig doet hij dat bij Wolters Kluwer Wolters Kluwer Tax & Accounting België, maar daarvoor maakte hij kennis met een aantal andere bedrijven. “Je job moet passen bij je interesses en je levensstijl”, vindt hij. Jobat.be vroeg hem naar de belangrijkste inzichten die hij heeft verworven doorheen zijn carrière.
 2. PREMIUM

  Ondanks corona scoren studenten even goed tot zelfs béter

  Corona heeft niet gezorgd voor slechte resultaten bij de examens in juni. Dat concluderen KU Leuven, UGent, VUB, UHasselt en een groot deel van de hogescholen na een eerste analyse. Over het algemeen liggen de punten in lijn met die van vorige jaren, vaak wordt er zelfs gewag gemaakt van iets betere resultaten. "De vooruitgang is - tegen mijn intuïtie in - het sterkst bij de startende studenten", zegt KU Leuven-rector Luc Sels. "Net bij de groep waar we ons het meeste zorgen om maakten, zien we dat ze gemiddeld een vol punt meer behaalden: 10,63/20 tegenover 9,68/20." Zowel de KU Leuven, de UGent als de AP Hogeschool Antwerpen zijn er zeker van dat de proffen en lesgevers de lat niet lager hebben gelegd en zeker niet milder hebben geëxamineerd. Er wordt wel gewezen op het wegvallen van het studentenleven en op de verhoogde stress, die wellicht voor meer studie-ijver heeft gezorgd. "Het is een buikgevoel, maar ik denk dat ook de online-lessen geholpen hebben", zegt Jan Danckaert, vice-rector Onderwijs van de VUB. "Studenten konden de les op die manier nog eens herbekijken als ze iets niet verstonden. Maar nu al verklaringen geven is moeilijk. Om dat echt te kunnen doen, hebben we een onderzoek opgezet." (DM)
 3. PREMIUM

  Goffin schrijft zich in voor ATP Washington

  Ook al wordt er pas eind van de maand een beslissing omtrent het doorgaan van de US Open (31 augustus) verwacht en toonde David Goffin (ATP 10) afgelopen weekend nog zijn scepsis, toch liet de Luikenaar niets aan het toeval over en schreef hij zich in voor de Citi Open in Washington (13 augustus), het eerste toernooi op de ATP-kalender na de lockdown. Goffin is op het ATP 500-toernooi in goed gezelschap, want ook onder anderen Daniil Medvedev (ATP 5), Stefanos Tsitsipas (ATP 6), Roberto Bautista Agut (ATP 12), Diego Schwartzman (ATP 13), Karen Khachanov (ATP 15), Denis Shapovalov (ATP 16), Christian Garin (ATP 18), Felix Auger-Aliassime (ATP 20) en Kei Nishikori (ATP 31) staan op de inschrijvingslijst. Grigor Dimitrov (ATP 19), die enkele weken geleden als eerste speler positief testte tijdens de Adria Tour, meldde gisteren dan weer dat hij genezen en coronavrij is én uitkijkt naar de US Open. Als dat toernooi tenminste doorgaat. (FDW)
 1. 106-jarige Valdemar slaat 17 jaar jongere vrouw aan de haak in rusthuis
  Play

  106-jarige Valdemar slaat 17 jaar jongere vrouw aan de haak in rusthuis

 2. Hond houdt toeristen voor de gek
  Play

  Hond houdt toeristen voor de gek