Mensen stappen met mondkapjes op en met acht voor social distancing in een tram in Gent. Archiefbeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Mensen stappen met mondkapjes op en met acht voor social distancing in een tram in Gent. Archiefbeeld. © Jan De Meuleneir / Photo News

Pendelen na corona doen we liever met (elektrische) fiets: "Openbaar vervoer is de grote verliezer"

Opnieuw met de trein, tram of bus naar het werk? We hebben er sinds corona niet veel zin meer in. De Vrije Universiteit Brussel onderzocht de impact van de coronamaatregelen op ons verplaatsingsgedrag. "Het openbaar vervoer is de grote verliezer." Ons voornemen: meer te voet en met de (elektrische) fiets naar kantoor gaan.

18 reacties

 • Jef Denijs

  2 jaar geleden
  Het gaat vaak ook sneller met de fiets. Als ons openbaar vervoer stipter en comfortabeler was geweest dan waren er geen verliezers.
 • Geert Schellemans

  2 jaar geleden
  Een keer de fiets, misschien twee keer en dan neemt men de auto. In het begin nog minder files en de gewoonte is gebouwd. Grote winnaar: de auto en dus de staatskas voor accijnzen. Nog grotere winnaar: de verkopers van fietsen die gaan staan te roesten. Grote verliezer: de belastingsbetaler die voor de bijpassend van de factuur van nmbs en lijn mag zorgen.
 • Ed Buun

  2 jaar geleden
  Openbaar vervoer en treinen en zo mag men gerust afschaffen nu. Beton erover en mooie en nieuwe snelwegen bouwen. Elk in zijn eigen bubbel zonder virussen overal zonder files. Het nieuwe utopia.
 • Marleen Willems

  2 jaar geleden
  Als vaste dagelijkse busgebruiker is het alvast geen lachertje momenteel om een rit van bijna 1 uur met het nodige mondmasker te doen in een opgewarmde bus waar de airco of de nodige verluchting het zeer vaak te wensen over laat. 's Morgens is dit oké, maar in de namiddag, en zeker bij deze temperaturen, is het vaak een uitdaging.
 • Danielle Duym

  2 jaar geleden
  Zijn ze daar weer met hun fietsen. Het begint een beetje afgzaagd te worden.
 1. "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
  HLN Shop

  "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspeci­a­list voor een betere nachtrust

  Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.