Peeters maakt ‘dop’ socialer: hogere uitkering voor lagere lonen

Minister van Werk Kris Peeters wil de 'dop' niet alleen activerender, maar ook socialer maken.
BELGA Minister van Werk Kris Peeters wil de 'dop' niet alleen activerender, maar ook socialer maken.
De werkloosheidsuitkering zal tijdens de eerste zes maanden sterker stijgen voor wie een laag loon had dan voor wie goed z'n boterham verdiende. Zo wil minister van Werk Kris Peeters de 'dop' niet alleen activerender, maar ook socialer maken.

Het was het sluitstuk van de arbeidsdeal: het degressiever en dus activerender maken van de werkloosheidsuitkering. Dat wil zeggen: een bedrag dat de eerste zes maanden hoger ligt, maar vervolgens sneller dan vandaag tot het minimum zakt. "Tijdens het uitwerken van de hervorming heb ik echter enkele onrechtvaardigheden vastgesteld", zegt Peeters (CD&V). "Aangezien de uitkering berekend wordt op basis van het brutoloon - dat door de lastenverlagingen van de taxshift het sterkst gedaald is voor de laagste lonen - zou iemand die werkloos wordt met een salaris van 1.600 euro bruto direct 440 euro netto verliezen. Terwijl iemand die 2.500 euro verdiende amper 95 euro zou moeten inleveren. Ik wil dat corrigeren door niet meer enkel het brutoloon als basis te nemen."

Concreet zou de uitkering voortaan berekend worden als percentage van een vaste 'sokkel', met daarboven een variabel deel dat gunstiger is voor de laagste lonen. Professor Stijn Baert (UGent) juicht dat toe. "Door de laagste lonen met een hoger vervangingspercentage te laten starten, wordt het verschil tussen start- en bodembedrag echt voelbaar. Zo word je meer gestimuleerd om snel weer aan het werk te gaan. Dat is goed, want de lage werkzaamheid situeert zich vooral bij de laaggeschoolden."

Aangezien de hervorming budgetneutraal moest zijn, is het wel de vraag wie de rekening betaalt. Ofwel wordt de verhoging tijdens de eerste zes maanden beperkter voor de hogere lonen, ofwel zal de degressiviteit nog versterkt worden. Peeters wil die vraag niet beantwoorden voor hij de sociale partners geraadpleegd heeft. Afwachten ook of N-VA de hervorming nog wil steunen vanuit de oppositie.Alle artikels uit de krant

215 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Tersago

  Ik ben voorstander van een iets hogere uitkering initieel, die vervolgens sneller daalt. Mits men wel een goede opvolging aanbied en dit een realistisch percentage betreft. Alsook voorwaarden om te garanderen dat men niet bv. een maand werkt, hoge(re) uitkering, weer een maand of twee werken en weer goed kan doppen want zo werk je ander soort arbeid in de hand. Hoedanook geen maatregel om 'gewoon maar even' in te voeren.

 • Lut De wit

  Wat gaan we nog allemaal over ons krijgen aan beloftes om een extra stem in mei! Zielig

 • François Nuyts

  Je krijgt in de eerste fase meer maar vervolgens daalt het sneller dan vroeger . Tot slot zal deze maatregel totaal niets oplossen maar wel desastreuze gevolgen hebben .

 • Pascale De Block

  En zo krijgt de werkende mens alweer het gevoel dat hij die niet werkt beter beloond wordt dan degene die gans hun leven werken. Ben het volledig eens met Dan Midden!

 • Gino Denil

  Zoals met die nieuwe regeling voor het kindergeld. Wordt voorgesteld alsof je wat meer krijgt. Op termijn krijg je eigenlijk minder en is het een platte besparing. Laag geschoolden en kansarmen zijn doorgaans langer en meermaals werkloos. Die gaan er dus enkel maar op verarmen. Het verlagen van dat brutoloon komt door het verlagen van de sociale zekerheidsbijdragen en dat moet gecompenseerd worden. Een transfer van de arme werklozen naar de ondernemers.