Exclusief voor abonnees

Patiënten met weesziekten hebben officieel geen beperking, dus ook geen uitkering: "Michiel en Amber zijn niet ziek genoeg"

Michiel (20) en Amber (12) zijn de enige nog levende broer en zus ter wereld met de ouderdomsziekte progeria.
Sebastien Smets - Photonews Michiel (20) en Amber (12) zijn de enige nog levende broer en zus ter wereld met de ouderdomsziekte progeria.
's Lands bekendste progeriapatiënt Michiel (20) is volgens controleartsen niet ziek genoeg om een ziekte- of invaliditeitsuitkering te krijgen. Op een werkloosheidsuitkering heeft hij pas recht vanaf z'n 21ste. Dus krijgt hij nu... helemaal niets. Voor mensen als hij, met een zeldzame, genetische aandoening, moet er een aparte categorie komen, vindt Open Vld. Ook wie aan autisme lijdt zou in aanmerking moeten komen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt dat mensen met weesziekten - zeldzame aandoeningen, vaak van genetische oorsprong - aanspraak moeten kunnen maken op een nieuwe, op hun maat gemaakte uitkering. Daar zou ze in de volgende legislatuur werk van willen maken. "We denken hierbij specifiek aan progeriapatiënten", zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld), die mee aan de kar trekt. "We zijn aan het onderzoeken of ook andere zeldzame aandoeningen hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen. We denken ook aan mensen die lijden aan autisme."

Je hebt 22% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Martine Massaer

  Vind het erg dat wij Belgen , die belastingen betalen ,nooit recht hebben op iets. Altijd maar betalen, betalen , betalen... Zelfs zieke mensen worden afgestraft. Denkt ge dat die kinderen komedie spelen of wat !!!!

 • Ward Damen

  Ze gaan er weer iets aan doen .........zijn dat nu geen verkiezingen binnenkort ???

 • herman van cauter

  Schitterend toch hoe België functioneert ! Ondertussen staan er in schaarbeek 200 op straat, allen met dop of OCMW ! Stem dus zeker Groen of Rood, zodat de 'kassen' nog wat vroeger leeg zijn er er geen geld meer is voor deze kinderen !

 • Veronique Donnay

  Schandalig, hier heb je zelfs geen controle voor nodig. Zelfs zonder controle zouden zij in aanmerking moeten komen. Het hangt allemaal af van de gene die het moet beoordelen. Erg, erg vind ik dit. Er zijn veel mensen die profiteren, omdat ze goed kunnen liegen. Daar zouden ze beter iets aandoen.

 • Brent Van Renterghem

  En wanneer komt ze er plots mee af? Voor de verkiezingen, ze moest er wss zeeer lang over nadenken... Schandalig!!!