Verpleegsters met een ziekenhuisbed in een gang.
Volledig scherm
PREMIUM
Verpleegsters met een ziekenhuisbed in een gang. © Thinkstock

Palliatieve kankerpatiënten krijgen nog te vaak ongepaste zorg: op sterven, en toch nog de zoveelste behandeling

De helft van de palliatieve kankerpatiënten doorloopt nog medische tests in de laatste levensmaand. Een derde komt in die periode nog op de spoedafdeling terecht. Zo'n ongepaste zorg voor palliatieve kankerpatiënten komt nog te vaak voor, blijkt uit een studie van de Socialistische Mutualiteit. "Het blijft een taboe om te zeggen dat een patiënt niet te genezen is."

13 reacties

 • Danielle Duym

  3 jaar geleden
  Als men dat wil oplossen moet men meer palliatieve eenheden voorzien en vooral eenheden met meer bedden. Niet elke familie kan (of wil) een zieke thuis laten sterven. Vooral bij kankerpatiënten moet je als mantelzorger inzien wanneer de situatie boven je competenties uitstijgt. Ik heb na 4 jaar mantelzorg mijn moeder uit handen gegeven aan een top palliatieve eenheid en zo is ze tenminste pijnloos, veilig en rustig kunnen sterven. Thuis had ik dit nooit gekund.
 • marc Deglin

  3 jaar geleden
  als ze het voor het onderzoek doen en met toestemming van de patient : dan zie ik daar geen graat is , op voorwaarde dat de patient daarna ook géén rekeningen gepresenteerd krijgt.
 • Wendy Broos

  3 jaar geleden
  Als het maar geld opbrengt. Dan doen ze da laatste dagen of weken nog alles ook al weten ze goed dat het geen zin meer heeft. Erg voor de zieke persoon zelf maar ook voor de nabestaande
 • Joerie Osaer

  3 jaar geleden
  als palliatief vrijwilligster kan ik zeggen dat een negatieve wilsverklaring er toch ook voor kan zorgen dat patienten zelf de keuze kunnen maken wat ze wel en niet meer willen. Ook als ze opgenomen zijn in het ziekenhuis(kan dit ingevuld worden) indien de patient dit zelf nog kan meedelen. hier ben ik zelf ook getuige van geweest, dus communicatie is ook in deze fase van het leven zeer belangerijk. ghislaine
 • ruud van rooy

  3 jaar geleden
  Een leeg bed brengt niets op zo simpel is dat.
 1. PREMIUM

  Politie bekogeld met stenen in Anderlecht

  Onbekende verdachten hebben de politie in de Anderlechtse wijk Kuregem zondagnacht bekogeld met projectielen. De politiediensten kregen om 22.50 uur een melding over een ruzie die uit de hand liep. "We weten niet precies hoeveel mensen daarbij betrokken waren. Toen de politie aankwam, is de menigte snel uiteengegaan", zegt politiewoordvoerster Adeline Roty. "Maar een paar minuten later was er opnieuw spanning voelbaar. Verschillende mensen begonnen met projectielen te gooien naar politiediensten." Een zestigtal betrokkenen zouden onder meer met flessen en stenen gegooid hebben. De lokale politie riep versterking in om de menigte opnieuw uiteen te drijven. Er zijn geen arrestaties uitgevoerd. "Er loopt wel een onderzoek."
 1. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.