De mama van Victor Verdonckt, een baby van zes maanden met de spierziekte SMA, hoopt op een snelle terugbetaling van het medicijn.
Volledig scherm
PREMIUM
De mama van Victor Verdonckt, een baby van zes maanden met de spierziekte SMA, hoopt op een snelle terugbetaling van het medicijn. © SISKA VANDECASTEELE

Overheid wil patiëntjes zo snel mogelijk ‘Pia-medicijn’ geven

Geneesmiddelenproducent Novartis overlegt met de overheid over een deal die komaf moet maken met de benefieten voor Zolgensma, 's werelds duurste medicijn. Als die deal er komt, zouden patiëntjes het middel mogelijk binnen enkele maanden al kunnen krijgen. In afwachting is het bedrijf gisteren gestart met de veelbesproken loterij, waarbij telkens twee kindjes Zolgensma gratis krijgen.

0 reacties

  1. PREMIUM

    Immuniteit na enkele maanden weg

    Immuniteit tegen het coronavirus op basis van antilichamen, aangemaakt na genezing van Covid-19, verdwijnt meestal na enkele maanden. Dat blijkt uit een studie van het prestigieuze King's College in Londen. De bevindingen riskeren de zoektocht te bemoeilijken naar een vaccin dat op lange termijn efficiënt is. "De vaccins die ontwikkeld worden, zullen een sterkere bescherming moeten genereren of regelmatig toegediend moeten worden", zegt professor Stephen Griffin.
  2. Na kritiek op ‘loterij’ rond peperduur medicijn voor baby’s: farmareus Novartis wil plannen herbekijken

    Na kritiek op ‘loterij’ rond peperduur medicijn voor baby’s: farmareus Novartis wil plannen herbekij­ken

    De Zwitserse farmareus Novartis wil met patiëntenorganisaties, dokters en overheden wereldwijd samenzitten in het kader van zijn plannen om het peperdure medicijn Zolgensma gratis aan honderd jonge kindjes toe te dienen via een ‘loting’. Dat zegt Karel Fol, country manager Benelux van AveXis, het dochterbedrijf van Novartis dat Zolgensma op de markt brengt. Novartis wil zo een antwoord bieden op de bedenkingen die minister van Volksgezondheid Maggie De Block en haar collega's uit Nederland, Luxemburg, Oostenrijk en Ierland geuit hadden op de plannen.