Exclusief voor abonnees

Overheden weten zelf nog amper wie wat doet in de zorg: “Versnipperd beleid heeft mensenlevens gekost”

Illustratiefoto.
Photo News Illustratiefoto.
Een ziekenwagen die snel rijdt, valt onder de bevoegdheid van de federale regering. Rijdt diezelfde ambulance traag, dan is het regionale materie. Behalve als de patiënt medische zorgen krijgt: dat is weer federaal. De coronacrisis toont aan dat we onze gezondheidszorg bij de laatste staatshervorming wel zéér ingewikkeld gemaakt hebben. "De afgelopen weken heeft dat mensenlevens gekost", zegt de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Je hebt 6% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carl Op de Beeck

  Vooral toch de gezondheidszorg herfederaliseren. Als Gentenaar die werkt in Brussel (een halfuur rijden), zou ik anders al in twee verschillende zorgsystemen zitten, met aparte track & tracing, een andere ziekteverzekering enz., te zot om rond te lopen toch.

 • rudy van dam

  Misschien zouden de politici vóór de volgende verkiezingen een volksraadpleging moeten houden met de vraag 'Herfederaliseren of verder regionaliseren?'. En met het antwoord/wensen van al die Belgen rekening houden om hun regeringsbeleid op te stellen. En niet één of ander partijprogramma realiseren of de wensen van één of andere partijvoorzitter die het net dan goed gedaan heeft in de verkiezingen.

 • Gino Sinnesael

  Vele experts spreken zichzelf en elkaar tegen (en liefst in de media), en de beslissingen van de nationale Veiligheidsraad worden door verschillende andere autoriteiten tenietgedaan. Wie moet jan-met-de-pet nog geloven in dit land? Wie beslist hier uiteindelijk? Met deze volmachtenregering loopt het nog meer in het honderd. Nieuwe verkiezingen dringen zich op!

 • patrick feyen

  Blijkbaar ben ik niet de enige die inziet dat al die specialisten er een zootje van gemaakt hebben en ze enkel aan hun postjes gedacht hebben. De burger die werkt of eigendom heeft betaald het gelag. Diegene die nooit iets bijgedragen hebben profiteren ook mee, samen met de politici. 1 regering zou een enorme besparing zijn en ons direct uit het financiële slop halen!

 • Victor OOMS

  Nog wat ministers en parlementairen bij en het zal wel in orde komen. Ongelofelijk in een klein landje als België. Hoe kan het met zo een bende een akkoord sluiten? Het ging al niet goed met 10 ministers.Wie durft er verbetering brengen? Misschien bij volgende verkiezingen die broodnoodzakelijk zijn of ons mooie land is om zeep, als het al niet te laat is.