Ons land telt een recordaantal langdurig zieken.
Volledig scherm
Ons land telt een recordaantal langdurig zieken. © thinkstock

Opnieuw meer langdurig zieken: 415.000 Belgen zitten al jaar thuis

Ons land telt meer dan 415.000 langdurig zieken, een record. Dat blijkt uit cijfers die deze krant opvroeg bij het RIZIV. In de eerste helft van 2018 steeg het aantal zieken ook weer sneller dan voordien - alle maatregelen van de regering ten spijt.

69 reacties

 • Fidji Peeters

  3 jaar geleden
  Moesten er meer p/t gaan werken, zou dit getal veel lager liggen.
 • Tim Peeters

  3 jaar geleden
  Als tegenreactie consumeer ik veel gerichter/minder dan vroeger.als je maandelijkse lasten zeer laag zijn dan creeer je zelf heel veel vrijheid in je leven.nooit of te nimmer zal ik werken tot mijn 67 .heb trouwens geen kinderen en ben ongehuwd.iedereen 40 jaar werken is al veel te lang en meer dan genoeg.help je medemens wanneer ze door ziekte geveld worden.solidariteit lost alles op .maar Vlamingen hebben een veel te dikke nek en pronken liever ipv echt te leven.
 • PAUL DALEMANS

  3 jaar geleden
  Het RIZIV heeft immers in 2015 de Geneeskundige Raad voor Invaliditeit (GRI)afgeschaft, die wekelijks over heel het land honderden invaliden controleerde. De GRI (3 artsen) nam een beslissing namen omtrent het al dan niet beëindigen van de ziekteuitkeringen. Tot 50 % van de gecontroleerden bleken geen voldoende arbeidsongeschiktheid te hebben en moesten terug aan het werk. Het overgrote deel van de Riziv-en ziekenf. artsen was tegen de afschaffing, maar ze kwam er toch met de gevolgen vandien.
 • Maya Debie

  3 jaar geleden
  We zijn een zeer ongezond volk geworden. Wie wekelijks naar het hospitaal moet, die ziet daar de bewijzen. Veel zieke Belgen. Het is een beetje te gemakkelijk om dit af te doen als "pamperpolitiek".Tot je zelf ziek bent!!
 • Chris Van den Eynde

  3 jaar geleden
  Op het bedrijf van ons hebben ze een speciale afdeling voor mensen met een beperking, maar laten ze nu uitdoven. Dus als je iets mankeert zetten ze je voor het blok, ofwel terug aan de band of buiten. Doe het maar op je 60ste hé. En ja die mensen dus langdurig ziek, geef ze eens ongelijk. De regering kan wel zeggen tot 67 jaar werken, maar wat ben je daar mee als de werkgevers niet mee willen?
 1. Vreemde tijden voor Vlaamse artiesten nu publiek opzwepen niet mag: "Als het niet rustig is, stap ik van het podium”
  PREMIUM
  Muziek

  Vreemde tijden voor Vlaamse artiesten nu publiek opzwepen niet mag: "Als het niet rustig is, stap ik van het podium”

  “Ik speel sneller een traag nummer, want als je de polonaise gaat spelen, dan zweep je de mensen op en hebben ze meer zin om te dansen.” Vlaamse artiesten zien in deze coronatijden hun job veranderen. Ze willen zoveel mogelijk sfeer maken, maar afgelopen weekend werd nog een optreden van Gene Thomas stilgelegd omdat de feestvierders massaal begonnen samen te troepen rond hem. De volumeknop naar beneden draaien, de keuze van de nummers aanpassen, van het podium stappen,... Wij vroegen aan onder andere Laura Lynn, Pat Krimson, Sergio en Guy Swinnen hoe zij proberen te voorkomen dat hun optredens uit de hand lopen.
 2. 'Hoop doet leven' op ongewone Vlaamse feestdag
  PREMIUM

  'Hoop doet leven' op ongewone Vlaamse feestdag

  De vreemdste 11 juli ooit blijft die van vorig jaar - herinner u de heisa die losbarstte tijdens de toespraak van toenmalig parlementsvoorzitter Kris Van Dyck. Maar de Vlaamse feestdag van afgelopen zaterdag verliep ook verre van gewoon. Geen traditionele speech van de minister-president op het stadhuis in Brussel. Jan Jambon tekende, samen met premier Sophie Wilmès, Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle en burgemeester Philippe Close wel present op de Grote Markt, mét mondmaskers. Vanop het balkon van het Brusselse stadhuis aanschouwden ze een mini-verrassingsconcert van Will Tura. De bijna 80-jarige keizer van het Vlaamse lied trok met zijn klassieker 'Hoop doet leven' de Vlaamse feestdag op gang. Iets wat hij als vanouds vol passie deed - ook al was het slechts voor enkele toevallige voorbijgangers. Tijdens de sobere ceremonie werden dit jaar ook twee 'gewone' Vlamingen geëerd voor hun werk tijdens de coronacrisis. Poetsvrouw Martine Vaneyck, werkzaam op de intensieve zorg van het zwaar getroffen Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden en kassabediende Ann Maes van de Colruyt van Waregem/Kuurne ontvingen in naam van hun sectoren de Vlaamse eretekens voor van hun inspanningen om de maatschappij draaiende te houden.